Frissen Zalából

2021.08.25. 07:00

Francia vendégek látogattak Zalaszentlászlóra

A normandiai Manneville-ből 20 fős francia csoport tartózkodott egy hétig Zalaszentlászlón, hogy megünnepeljék és megerősítsék a két település között 35 éve létrejött baráti kapcsolatot.

Szalay Csaba

Baracskai József, Ferenczi Erika, Nicole Maquaire, Isabelle Duong és Bohár István Zalaszentlászlón

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szalay Csaba

Bohár István polgármester elmondta, hogy 1985-ben a Népművelési Intézet közvetítésével jött létre a kapcsolat. A későbbiekben négy francia család ingatlant vett Zalaszentlászlón, egy család állandó lakos lett, a többiek az év nagy részét ott töltik. Az elmúlt 35 évben folyamatos, családok közötti kapcsolat alakult ki, már házasságok is köttettek.

Baracskai József, Ferenczi Erika, Nicole Maquaire, Isabelle Duong és Bohár István Zalaszentlászlón
Fotó: Szalay Csaba / Zalai Hírlap

Ferenczi Erika 7. éve elnöke a szentlászlói francia–magyar társaságnak. Elmondta: a vendégekkel igyekeznek megismertetni az országot, most Székesfehérvárra, Veszprémbe és Herendre látogattak.

– Elvittük őket a zalaszentgróti ünnepi rendezvényekre is, és Laposa Julcsi népzenésszel magyar népdalokat tanultak nagy lelkesedéssel.

A társaságnak már zalaszentgróti tagjai is vannak. A találkozót a helyi és a szentgróti önkormányzat támogatta. Manneville polgármestere, Isabelle Duong 3 éve vezeti a települést, most először látogatott Magyarországra. Nagyon pozitív benyomásokról számolt be, szívesen visszatérne.

A francia egyesület elnöke, Nicole Maquaire és Ferenczi Erika az év jelentős részét Zalaszentlászlón töltő Raduant Gizella tolmácsolásával megbeszélte a további együttműködés lehetőségeit, és megállapodott arról, hogy jövőre Normandiába látogat a magyar tagság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában