Frissen Zalából

2021.08.03. 13:00

Föld, tűz, víz – Lendva-vidék régészeti öröksége címmel nyílt kiállítás

Föld, tűz, víz – Lendva-vidék régészeti öröksége címmel nyílt új állandó tárlat az elmúlt hétvégén a Galéria és Múzeumban. A kiállítás mintegy hatezer évet fog át, a késő rézkortól a középkorig.

Gyuricza Ferenc

A tárgyak jelentős része az őskorból való

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A megnyitón Baumgartner Dubravko igazgató elmondta: a kiállítással egy korábbi állandó tárlatot váltanak ki többek közt, mert az elmúlt időszakban – például a muravidéki autópálya építését megelőző régészeti feltárások során – számos új leletet találtak a szakemberek, amelyek most kerülnek először bemutatásra. A kiállítás elkészítésében a muraszombati területi múzeummal működtek együtt.

A tárgyak jelentős része az őskorból való
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Utóbbi munkatársa, a tárlat kurátora, Samo Sankovic régész részletesen bemutatta a kiállítást. Mint mondotta: a Lendván látható legtöbb lelet az őskorból való, de érintették a római kort – bemutatják többek közt azt a Pannonia provinciából származó sírkövet, amit Lendva közelében találtak meg –, valamint a már korábban is említett középkori századokat, amikor Lendva kiemelt szerepet játszott a térség életében. A Galéria és Múzeum egyik helyiségében látható kiállításnak oktatási feladatot is szánnak, ezért az egy interaktív résszel bővül, míg év végén kiadvány jelenik meg a tárlat anyagából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában