Frissen Zalából

2021.08.30. 12:24

Erdélyben versenyeztek a zalai pálinkászok

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület két tagja, Tóth István és Kovács Károly kitűnően szerepeltek az ÁKOVITA Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenyt Erdélyben, Csíkszeredában.

Benedek Bálint

Tóth István (balról) és Kovács Károly eredményesen szerepeltek a nemzetközi pálinkaversenyen

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a Pálinka Nemzeti Tanáccsal, Hargita megye és Csíkszereda város intézményeivel, illetve számos szakmai szervezettel és céggel partnerségben szervezte meg a viadalt, melyre az anyaországi nevezésekkel együtt ezer minta érkezett. A verseny elsődleges célja a kulturált párlat- és pálinkafogyasztás népszerűsítése Erdélyben, különös figyelemmel az évszázados hagyományokra és a jelenkor minőségi követelményeire. A bírálók között Zala megyéből a zalamerenyei Szabadics Attila pálinkamester szakmérnök is szerepelt. A megmérettetés nevezői olyan részletes visszajelzést kaptak az általuk nevezett minták érzékszervi tulajdonságairól, amelyet a bírálatban kiemelt nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező minősítők készítettek el.

Tóth István (balról) és Kovács Károly eredményesen szerepeltek a nemzetközi pálinkaversenyen
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

A kanizsai egyesület tagjainak, Tóth Istvánnak és Kovács Károlynak egy rendkívül erős, összetett mezőnyben kellett helytállniuk a kisüsti lepárlással készített pálinkájukkal, ezért különösen értékesnek tartották minden megszerzett érmüket. Zömében tavalyi, illetve az előtti évben készült pálinkákkal neveztek, hiszen a tételek az idő múltával egyre jobbá és nemesebbé válnak. A bírálók ezúttal a minta tisztaságára, illatára, ízére figyeltek, majd pedig az összhatást értékelték.

Eredmények. Tóth István három arany-, három ezüst- és két bronzérmet gyűjtött be. Aranyérem: gönci kajszibarack, cserszegi fűszeres törköly, Irsai Olivér törköly. Ezüst: fekete noha szőlő, debreceni bőtermő meggy, zalai kabar törköly. Bronz: Izabella szőlő, tramini törköly. Kovács Károly két arany-, öt ezüst- és két bronzérmet szerzett. Arany: fekete noha szőlő, cserszegi fűszeres szőlő. Ezüst: Otelló szőlő, Kormin szőlő, áfonya, szeder, Kordia cseresznye. Bronz: Ottonel muskotály szőlő, cigánymeggy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában