Frissen Zalából

2021.08.14. 07:00

Elkezdődött a Margófeszt

A Magyar falu program 45 millió forintos támogatásából felújított kultúrház avatásával csütörtökön megkezdődött a Margófeszt. A kívül-belül megújult épület azonnal megtelt élettel, hiszen az irodalmi fesztivál szervezői itt rendezték be főhadiszállásukat négy napra. A rendezvény vasárnapig kínál programokat, főként Zalát bemutatva.

Péter B. Árpád

A megújult kultúrházat Ádovics István, Manninger Jenő, Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatója és Bóka Tibor avatta fel Fotó: Péter B. Árpád

A szentgyörgyvári kultúrház a hatvanas évek végén épült, és az évtizedek alatt leromlott az állaga – emlékeztetett Ádovics István polgármester. Felelevenítette: 2000 környékén ifjúsági szálláshelyet akartak kialakítani a felső szinten, de a terv nem valósult meg, ám az épületet mindenképpen fel akarták újítani. Ehhez nyújtott segítséget a Magyar falu program, amelyből, két pályázati körben, összességében 45 millió forintot nyert a település, így a művelődési ház kívül-belül megújulhatott.

Valuska László fesztiváligazgató
Fotó: Péter B. Árpád

A tetőtérben fürdő és mosdó épült, kicserélték a tetőt, a nyílászárókat, hőszigetelték az épületet, továbbá megújították a színpadot, az elektromos és a vízhálózatot, festettek, valamint új bútorokat és függönyöket vásároltak, sorolta a falu vezetője.

Ádovics István szerint a Magyar falu program (MFP) kiváló lehetőséget kínál a kistelepüléseknek a fejlődésre, álmaik megvalósítására, s jelképesnek is tekinthető, hogy a közösségi színtér átadása a Margófeszt hivatalos megnyitása is egyben.

Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő kiemelte, a kormány azért alkotta meg a Magyar falu programot, hogy a falvak, kisebb települések igényeire, problémáira megoldást kínáljon. Mindennek az a célja, hogy a helyi közösségek jól érezzék magukat otthon, a saját lakókörnyezetükben. A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Szentgyörgyvár korábban nyert uniós pályázatot csapadékvíz-elvezetésre, a kisebb, de ugyancsak fontos beruházásokhoz pedig például az MFP-ből lehet forrást, támogatást szerezni, így a hasonló települések fejlődése folyamatos.

Manninger Jenő elmondta, Kelet-Zala, a 2. számú választókerületben lévő 100 település már több mint 240 „magyar falus” pályázatot nyert, négymilliárd forintot meghaladó értékben.

A megújult kultúrházat Ádovics István, Manninger Jenő, Matyasovszky Margit, a Nemzeti Művelődési Intézet zalai igazgatója és Bóka Tibor avatta fel Fotó: Péter B. Árpád

A megújult kultúrházat Bóka Tibor plébános áldotta meg, azt hangsúlyozva, a „közösség háza Isten gyermekeinek közösségét támogató épület, ahol az emberek egymással, a kultúrával, a hagyományokkal találkozhatnak”, ezért az Úr bőséges áldását kérte az épületre.

Az avatást követően megnyílt a Margófeszt, amelynek fő szervezője és alapítója, Valuska László úgy fogalmazott, a 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál évente két alkalommal népszerűsíti a kortárs irodalmat és az olvasást Budapesten.

– Idén tavasszal szökkent szárba az ötlet, hogy lépjünk ki a fővárosból, szervezzünk hasonló fesztivált vidéken is – mondta el Valuska László. – Nagyon örülünk, hogy Szentgyörgyváron otthonra és segítőkre találtunk erre a négy napra, és talán mi is hozzájárulunk ezzel a programmal a helyi közösség erősödéséhez.

A fesztiváligazgató azt is jelezte, akár hosszabb távú együttműködés is elképzelhető Szentgyörgyvár és a Margó között, az eddigi tapasztalataik alapján ugyanis szívesen visszatérnének a településre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában