Frissen Zalából

2021.08.28. 18:00

Augusztus 29-én emlékezünk az 1526-os mohácsi csatára

Az 1526. augusz­tus 29-i mohácsi csata helyszínén, régészeti feltárásokat követően, 1976-ban nyílt meg a Történelmi Emlékhely. A park területe 1700 katona végső nyughelye, olvasható a nemzeti parkok ismertetőjében.

ZH

Földbe süllyesztett, kolostorra emlékeztető átrium, előtte a három részre tört kőrózsa

Fotó: Dr. Bilkei Irén

A névtelen katonákat rejtő tömegsírok mellett II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya fából kifaragott szobrai sorakoznak. A fegyvereket, lovakat megidéző sírjelek sokasága is jelen van a csendes nemzeti sírkertben.

A sírkertben kopjafák, szélhárfák, csatabárdok, szimbólumok fogadják a virágokkal érkező látogatókat
Fotó: Dr. Bilkei Irén

A vasárnapi évforduló közeledtén dr. Bilkei Irén PhD történész-levéltáros, a Zala Megyei Levéltár nyugalmazott munkatársa által fényképezett két fotóval emlékezünk a magyar történelem egyik legtragikusabb eseményére, amelyet a 150 éves török uralom követett a három részre szakadt országban.

Az emlékhely honlapján olvasható, hogy „1526. augusztus 29-én Mohács határában vívtak sorsdöntő csatát a magyar seregek Szulejmán szultán török hadaival. Mindössze másfél óra leforgása alatt tizennégyezer magyar katona esett el, a középkori Magyarország elveszítette királyát. A mohácsi csata első két tömegsírja dr. Papp László régész munkásságának köszönhetően került napvilágra 1960-ban.”

Földbe süllyesztett, kolostorra emlékeztető átrium, előtte a három részre tört kőrózsa
Fotó: Dr. Bilkei Irén

A fogadóépület és a sírkert között lesüllyesztett átriumos építmény Vadász György alkotása, az elpusztult kolostorokat idézi, a közepén álló kút, a fehér kőrózsa az ország három részre szakadását szimbolizálja. A sokféle szimbólumot rejtő sírkertet a Kárpát-medencében őshonos növényekből álló erdő veszi körül. Az erdő egy ponton megtörik, délnyugaton a feketefenyőkből ültetett ék látható, ami a török támadás irányát hivatott jelképezni. Az emlékhely egész évben nyitva van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában