Frissen Zalából

2021.08.05. 06:50

A természet szeretetére és csapatmunkára is tanítja a gyerekeket a zalaegerszegi túlélőtábor

A tavalyi siker után idén újra szerveztek katonai túlélőtábort 5–12 éves gyerekeknek a megyeszékhelyen.

Arany Horváth Zsuzsa

Gerencsér Zoltán birkózóedző önvédelmi fogásokat tanított a gyerekeknek. A képen Kraller Levente és Nagy Zekő, a háttérben Domján Nikolett táborvezető, valamint Pataki Zsolt és Nagy Attila, akik korábban a francia légióban szolgáltak Fotó: Pezzetta

Az ötlet Domján Nikolett óvodapedagógusé, aki a Csillagközi Óvoda munkatársa. Segítője Pataki Zsolt és Nagy Attila, mindketten 15 éves hivatásos katonai szolgálatot töltöttek Franciaországban.

A részt vevő 30 kisgyerek a legtöbb időt a szabadban tölti, megismerve a természet törvényeit, az erdő életét, növényeit, állatvilágát. Az Alfa- és Z-­generációnak nagy szüksége van erre, mivel a járványhelyzet még jobban odaláncolta a számítógéphez, mobiltelefonhoz, tévéhez, mondja Nikolett, aki a gyakorlati tapasztalatok megszerzését tartja szem előtt a tematika kialakításakor.

Gerencsér Zoltán birkózóedző önvédelmi fogásokat tanított a gyerekeknek. A képen Kraller Levente és Nagy Zekő, a háttérben Domján Nikolett táborvezető, valamint Pataki Zsolt és Nagy Attila, akik korábban a francia légióban szolgáltak Fotó: Pezzetta

– A természet tiszteletére szeretnénk tanítani, csapatmunkára, egymás megbecsülésére, szabálykövetésre, toleranciára, amit az önkép fejlődése kísér – mondta a táborvezető, amikor tegnap az Aranyoslapi-forrásnál meglátogattuk a táborozókat. Volt íjászkodás, pénteken lövésznap vár a gyerekekre, este pedig a szülőkkel közös szalonnasütéssel zárul a bizonyára maradandó élményt jelentő tábor.

A heti váltásban megvalósuló katonai túlélőtáborban a csoportkohéziót, a szolidaritást erősítik a csapatjátékok, a felelősségvállalást pedig például az, hogy a gyerekek a nap végén maguk mossák ki a pólójukat. A két volt katona jelenléte a férfias döntéserősséget hozza a gyerekek világába, Niki pedig az óvodapedagógusi tudását adja, hogy a tábor résztvevői jobb állóképességűek, kockázatvállalóbbak, sikerorientáltak és jobb kudarcfeldolgozók legyenek.

 

- A konfliktusokat nem tudjuk kizárni az életünkből, itt a drámapedagógiai eszközökkel mutatjuk meg azok kezelését – jelezte a táborvezető, hozzátéve: hétéves szakmai tapasztalattal a háta mögött érzékeli, manapság túlféltjük a gyerekeket, így még az önálló játszást, a világ önálló felfedezését is tanulniuk kell. A tábori edzések során alapvető mozgásformákat gyakorolnak, amibe az önvédelmi fogások is beletartoznak. Ezután túráznak az erdőben, megfigyelik a természet jelenségeit.

Készséges partnerre leltek több szervezetben, sportegyesületben, így számos tematikus foglalkozást tarthatnak. Zárásként önbizalom-növelő érmeket is kapnak a résztvevők. Az ötlet sikerre ítélt, már idén sem tudtak minden jelentkezőt fogadni – talán majd jövő nyáron. Ha pályázati forrást találnak, több gyerek vehet részt a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában