Frissen Zalából

2021.08.30. 11:30

A Balatonban keresztelték meg a kis Zsombort

Ősi keresztény hagyományok szerint, a Balaton vizében keresztelt meg egy gyermeket Szűcs Imre, Újudvar és a kanizsai „felsőtemplom” korábbi, Balatonlelle jelenlegi plébánosa.

Péter B. Árpád

Szűcs Imre a Balatonban, a tó megáldott és megszentelt vizével keresztelte meg a kis Zsombit Fotó: Péter B. Árpád

A szertartás a lellei szabadstrandon kezdődött, ahol a szülők és a keresztszülők is balatoni mártózásra alkalmas rövid aljban álltak a megszentelt húsvéti gyertya köré, s Imre atya is rövidnadrágot és pólót viselt a hófehér alba alatt.

A fogadalmak és imádságok után a kis kompánia – levéve mindazt, amit szárazon akart tartani – az alig féléves Zsomborral a 20 fokos Balatonba lépett, amelynek vizével Szűcs Imre megkeresztelte a fiatal dabasi család első gyermekét. Mint megtudtuk, Imre atya adta össze Dabason Várdai Zsoltot és Megyeri Alexandrát. S amikor a trónörökös megérkezett, Szűcs Imrét kérték meg a keresztelésre is.

A teremtett világ csodálatos rendje szerint persze a különleges keresztelő nem előzmények nélkül való.

– Január 6-án, vízkeresztkor nem a templomban szenteltem a vizet, hanem a parton – elevenítette fel a szertartás után Szűcs Imre, Balatonlelle plébánosa. – Akkor megszenteltem és megáldottam a Balaton vizét, majd miután a kis Zsombi megszületett, a Szentlélek ide, az élővízhez vezetett bennünket.

Szűcs Imre a Balatonban, a tó megáldott és megszentelt vizével keresztelte
meg a kis Zsombit Fotó: Péter B. Árpád

Az őskeresztény egyházban természetes volt a hasonló szertartás. Keresztelő Szent János ugyan még a bűnbánat keresztségét hirdette, Krisztus apostolai (s az utánuk következők) viszont már a mai rend szerint, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében szolgáltatták ki ezt a szentséget tavakban és folyókban. A templomi keresztelés jóval később vált gyakorlattá.

Várdai Zsolt, a boldog apuka lapunknak elmondta, Alexandrával Budapesten ismerkedtek meg, majd három éve keltek egybe, s nagyon várták már a „trónörököst”. Zsombinak testvér(eke)t is terveznek, ám hogy lesznek-e, azt a Jóistenre bízzák – fogalmazott Zsolt a masnikkal díszített strandi lépcső előtt, elárulva: tetszett nekik Imre atya ötlete a rendhagyó keresztelővel kapcsolatban, s utólag, a szertartás után is hálásak a maradandó emlékért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában