Frissen Zalából

2021.07.28. 17:47

Új városközpont született Zalakaroson

A fürdőváros élete mérföldkőhöz érkezett, 1,6 milliárd forintból készült el az új rendezvény- és látogatóközpont. Ahogy a szerdai ünnepélyes megnyitón, Novák Ferenc polgármester fogalmazott: megszületett a kultúrának és a közösségnek is egy méltó helyszíne, a város szíve.

Benedek Bálint

Az új látogatóközpont előtt, balról: Könnyid László, dr. Sifter Rózsa, Manninger Jenő, Novák Ferenc és Szabadics Roland, a kivitelező Szabadics Zrt. területi vezetője vágták át a nemzetiszín szalagot

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

A térség életének jeles eseményén a város és a megye prominens személyiségei, köztük Ruzsics Ferenc a megyei közgyűlés alelnöke és dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott is megjelent. A vendégeket Novák Ferenc polgármester köszöntötte. Beszédében kiemelte: az elmúlt időszakban milliárdos nagyságrendű fejlesztést két szálloda, illetve a fürdő fogadóépületének építése érte el.

- Az elkészült beruházás – szerepét, funkcióját tekintve – még előbbre sorolható a beruházások hatását tekintve – folytatta. – Az új közösségi tér, a környezetével együtt a volt sportcentrum helye. Ez a terület közel fél évszázad alatt 1974-től megyei, országos, sőt nemzetközi sporttörténésének színhelyeként szolgált. A fejlődés, az élet, a turisztika feltételrendszerének megváltozása kikövetelték ezt a lépést. A projekt azonban több, mint funkcióváltás, a sportból gyógyhelyi központ, a turizmus, a kultúra színtere lett.

Az új látogatóközpont előtt, balról: Könnyid László, dr. Sifter Rózsa, Manninger Jenő, Novák Ferenc és Szabadics Roland, a kivitelező Szabadics Zrt. területi vezetője vágták át a nemzetiszín szalagot
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

A projekt alap jellemzőiről szólva hozzátette: a turisztikai szezont meghosszabbító, időjárás-független közösségi tér jött létre, az emeleten kiállítás várja az érdeklődőket. Látogatóbarát rendezvény-, és szabadidőhelyszín, a Karos korzó több generációt szolgál. A név önmagáért beszél, vagyis a találkozás lehetőségét biztosítja. S nem utolsó sorban üzleti lehetőséget jelent a helyi kis- és közepes vállalkozóknak, akik benépesíthetik a teret. Az üzemeltetésért a Turisztikai Non-profit Kft. felel. A projekt látványos elemei mellett fontos megemlíteni a napozó és fitness parkot, a pihenőágyakat, a rekortán futópályát, az ivókutat, az elektromos kerékpártöltő állomást.

A projektpartner, Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Könnyid László fantasztikus fejlesztésként jellemezte az elkészült központot, az ötlethez és a koncepcióhoz pedig gratulált Novák Ferenc polgármesternek.

- Az elmúlt másfél év nehéz időszakot jelentett a turizmusban, de Zalakaros büszke lehet arra, amit elért – mondta. – Sőt a belföldi turizmus terén a nyári időszakban a fürdőváros statisztikai mutatói sok esetben jobbak, mint az országos átlag. Júliusban több, mint 5,2 millió vendégéjszaka lett az országban, augusztusra pedig három millió. Ezek óriási számok a tavalyi évhez képest. Zalakaroson sem kell aggódni, hiszen a júliusi és augusztusi számok jól alakulnak. Rögtön az újranyitást követően áprilistól június végig 50 ezer vendég járt a fürdővárosban, közel 160 ezer (!) vendégéjszakát töltöttek a szállodákban. A zalai település bent van az ország legjobb 10 hely között, akik az egészségturizmusra építhetnek a következő időszakban. A kormány elfogadta a nemzeti turizmusfejlesztési stratégiát, mert az egészségturizmus kiemelt szerepet kapott.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő ugyancsak elismerően beszélt az elkészült beruházásról. Kiemelte: Zalakaros versenyben van, hiszen az egész régióban számos terület előrelépett. Az elmúlt évtizedekben elkezdődött egy koncepció, melynek mentén egyre több nagyívű beruházást hajtott végre a városvezetés, melynek üteme egyre gyorsul. A gyógyvíz jelentősége mellett a fiatalok és a családok is megtalálhatják a számításaikat, hiszen a környéken egyéb szórakozási lehetőségekből választhatnak a karosi hotelekben megszálló vendégek.

Ezt követően a vezetők, és a projekt kivitelezője szimbolikusan, egy szalagátvágással megnyitották az új városközpontot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában