Frissen Zalából

2021.07.16. 11:30

Remekül teljesítettek a nyugat-balatoni strandok a Kék hullámon

A lehetséges 35 csillagból 33-at elhoztak a nyugat-balatoni strandok a Kék hullám zászló minősítő versenyen. Mind a négy zalai Balaton-parti település büszkélkedhet öt csillaggal – Gyenesdiás tízzel is.

Péter B. Árpád

Gyerekbirodalom a vonyarcvashegyi strandon Fotó: PBÁ

A Balatoni Szövetség (BSz) kiírásán idén 43 fürdőhely indult, köztük 3 keszthelyi, 2 gyenesdiási, 1-1 vonyarcvashegyi és balatongyöröki. A június 21-én indult bejáráson a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek.

A vonyarcvashegyi strand idei attrakciója, a fejestugróstég hamar népszerű lett Fotó: Péter B. Árpád

A fürdőhelyek szolgáltatásainak színvonalát egytől öt csillagig értékelték a szakemberek. A Nyugat-Balatonnál a maximumra vizsgázott a gyenesdiási Lido, illetve a Játékstrand, a balatongyöröki Községi, a keszthelyi Városi, illetve a vonyarcvashegyi Lido strand. Négy csillagot a keszthelyi Libás és a Helikon kapott.

A megmérettetésre benevezettek közül összességében 24 balatoni strand nyert el ötcsillagos, 16 négycsillagos és 3 háromcsillagos Kék hullám zászlót, amely néhány napon belül loboghat majd a fürdőhelyeken.

Zalába a különdíjakból is jutott: a vonyarcvashegyi és a balatongyöröki strand a járványügyi védekezésért kapott elismerést, előbbi a Zala megyei önkormányzat, továbbá a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jutalmát is elnyerte, utóbbit élőhelyvédelmi és zöldfelületi szempontú fejlesztéseiért részesítették különdíjban.

Gyerekbirodalom a vonyarcvashegyi strandon Fotó: PBÁ

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strandok akadálymentesítését, a környezet állapotát és a játszóterek minőségét, a sportolási lehetőségeket, a gyerekbarát szolgáltatásokat, a vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét is.

Mindeközben a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) arról adott tájékoztatást, hogy folytatódik az országos strandfejlesztő program, amelynek eddigi 4 ütemében 11,5 milliárd forint támogatást biztosítottak az ország természetes fürdőhelyein, az újabb, ötödik ütemben pedig 3 milliárd forint fordítható fejlesztésre.

A Kék hullám zászló versenyt a csopaki Községi strand nyerte el, de a zalai helyszínek is nagyon jól vizsgáztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában