Frissen Zalából

2021.07.16. 06:50

Pécsről jön a traumatológiai osztályvezető – Palkovics László megszólalt a zalaegerszegi kórház ügyében

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház július 9-én tette közzé az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményét, miszerint szorosabbra fűzi az oktatási-betegellátási együttműködését a traumatológiai ellátás területén a Pécsi Tudományegyetem és a megyei egészségügyi intézmény.

Mozsár Eszter

Péter Antalnéval (Győrvár) a sürgősségin Zsidó Csilla vezető ápolónő beszélget Fotó: PU

A Zalai Hírlapot prof. dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tegnap arról tájékoztatta, hogy az együttműködésben a szívsebészeti osztály példája követendő. A traumatológiai osztály új vezetője Pécsről érkezik, tette hozzá. – Minden szakmának, így az orvosoknak is megvan felelősségük abban, hogy mit tesznek. Az, hogy a kórház főorvosa meggyőzi a kollégákat arról, hogy együtt álljanak fel, szerintem a részükről inkább felelőtlenséget jelent – nyilatkozta a miniszter.

Péter Antalnéval (Győrvár) a sürgősségin Zsidó Csilla vezető ápolónő beszélget Fotó: Pezzetta Umberto

- Itt most hét orvos azt gondolta, hogy a kórház számára teljesíthetetlen feltéteket támaszt. Akkor, amikor egy olyan orvosi béremelési és kórházfejlesztési program kellős közepén vagyunk, amely Magyarországon soha nem volt – folytatta Palkovics László.

- A kormány és a két minisztérium nem szeretné, hogy Zalaegerszegen megszűnjön a traumatológiai ellátás. A balesetek műtétre váró sérültjeit ne kelljen Szombathelyre, Nagykanizsára vagy Kaposvárra utaztatni. A felsőoktatásért felelős miniszterként megállapodtam a Pécsi Tudományegyetem rektorával, hogy nézzük meg, hogyan tud az egyetem abban segíteni, hogy ezt az osztályt visszaépítsük, sőt, ne csak visszaépítsük a korábbi szintre, hanem továbbfejlesszük. A szívsebészeti osztály mintájára az egyetem gyakorló tanszéke, kórháza lesz a zalai. A távlati tervek között kutatási fejlesztések is szerepelnek. Időközben megtaláltuk azt a kollégát, aki idejön és elkezdi felépíteni az osztályt. A város és a kormány minden támogatást megad az ideérkező fiatal és gyakorlott orvosoknak. Legyen az lakás vagy bármilyen más teljesíthető feltétel. Véleményem szerint a mostani helyzetet nem a megyei kórház generálta, hanem politikai színezetet kapott – fejtette ki Palkovics László.

Laboratóriumi vizsgálatra küldendő mintákat készít elő a sürgősségi betegellátó osztály munkatársa, Balogh Zsuzsanna ápolónő Fotó: Pezzetta Umberto

Arra a kérdésre, hogy mikor áll vissza a teljes betegellátási rend a traumatológia osztályon, a miniszter azt válaszolta: „amíg nem lesz meg a teljes osztály, addig olyan orvosok fognak ott megjelenni, akik részben itt dolgoznak. Igyekszünk, és mindent megteszünk azért, hogy a lehető leggyorsabban, azaz heteken belül visszaálljon a rend.”

A kórház másik, napokkal ezelőtti közleményéből az is kiderült, hogy prof. dr. Kásler Miklós miniszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a megyei traumatológia ellátás jelenlegi helyzetéről, kitérve a felmondott 7 traumatológus orvos távozásának valamenynyi körülményére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában