Frissen Zalából

2021.07.10. 09:00

Négy fiókát bocsáthat útjára egy hazai parlagisaspár

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával a közelmúltban végezte a parlagisasfészkek éves el­len­őrzését.

Varga Andor

Már „csak” annyi kell, hogy mind a négyen kirepüljenek a fészekből Fotó: Horváth Márton/MME

A munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, három pedig műholdas nyomkövetőt is.

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, sőt a madarak vedlett tollaiból DNS-ujjlenyomatot is készítenek, hogy a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól minél többet megtudjunk.

Már „csak” annyi kell, hogy mind a négyen kirepüljenek a fészekből Fotó: Horváth Márton/MME

Ezek a ritka madarak évente csak egyszer költenek, ezek mintegy harmada meghiúsul, és sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

Az idén azonban igazi szenzációra bukkantak a kutatók, ugyanis a Körös-Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában négy egészséges fiókát találtak, amelyre nem volt eddig példa hazákban.

A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de négy fióka sikeres kirepülését még nem sikerült bizonyítani, így a következő hetekben izgulhatunk, hogy ez a saspár legyen a világrekorder.

A korábbi négyfiókás esetek. Ukrajna, 2008: három egészséges parlagisas-fióka mellett egy fejlődésben lemaradt negyediket fényképeztek, de később nem tudták visszaellenőrizni, hogy mi lett a fészekalj sorsa. Kazahsztán, 2009: négytojásos fészekaljat találtak, de a fészekalj sorsáról nincs adat. Ausztria, 2018: négyfiókás fészekaljat találtak, de a fiatalok kiestek a fészekből és elpusztultak. Magyarország, 2018: háromfiókás fészekaljnál a fészek alatt korábban elpusztult negyedik fióka maradványát találták meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában