Frissen Zalából

2021.07.22. 12:00

Megújul az imaház is Surdon

A Magyar falu program jóvoltából közel 23 millió forintból megszépülhet a surdi evangélikus templom melletti imaház. A vidék lélekmegtartó erejét szolgáló projektből az önkormányzat útfelújításra is nyert 14,5 millió forintot.

Benedek Bálint

Veres József plébános hálás azért, hogy olyan kis közösség, mint az övék, felújíthatja az imaházat

Fotó: Szakony Attila

Veres József plébános szerint az épület modernizációjára nyert összeg óriási jelentőséggel bír egy olyan kis gyülekezetnek, mint az övék.

– A parókia 1869-ben készült, közvetlenül e mellé a gyülekezet több mint száz évvel később, 1981-ben tetőtér-beépítéssel imatermet épített – kezdte a plébános. – Azóta, vagyis az idén éppen negyven éve nem történt semmilyen fejlesztés. A templom helyett telente az istentiszteleteknek ad helyet, illetve egész évben a közösségi események színtere. Szinte minden felújításra szorul, így a nyílászárók, a padozat, a villamos hálózat, a fűtésrendszer és a vizes­blokk is már elavulttá vált. A mennyezet is meggyengült, stílusosan szólva, csak a szentlélek tartja. A külső részen az épület stabilizálására és a vízelvezetésre ugyancsak költeni kell.

Veres József plébános hálás azért, hogy olyan kis közösség, mint az övék, felújíthatja az imaházat
Fotó: Szakony Attila

Amint az összeg megérkezik az evangélikus templom számlájára, elkezdődhetnek a munkák, Veres József csak reméli, hogy az építőipari drágulások nem okoznak csúszást.

Nemcsak az egyház, hanem az önkormányzat is nyert a Magyar falu program pályázatán. Kanász János polgármester örömmel újságolta, hogy a 14,5 millió forintból a település külterületén lévő, hegyi pincékhez vezető, gyakran használt szakasz 300 méter hosszan kap megerősített aszfaltburkolatot. A településvezető hozzátette: egy másik, belügyminisztériumi forrásból 17,3 millió forintot kaptak, melyhez az önkormányzat további 6 millió forintos önrészt vállal. Ebből a katolikus templom melletti utca, illetve a Hősök terén található két rövidebb út felújítására nyílik lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában