Frissen Zalából

2021.07.16. 16:00

Már nem okoz gondot a csapadékvíz Gyenesdiáson

Több mint 87 millió forint Top-forrásból nyílt és zárt csapadékvíz-elvezető rendszer épült a nyugat- balatoni település több utcájában, régi problémákat orvosolva.

Péter B. Árpád

A Meleghegyi és a Homoki utca kereszteződésében Gál Lajos, Manninger Jenő, Góth Imre alpolgármester és Horváth Sebestyén Fotó: PBÁ

A támogatáshoz Gyenesdiás mintegy 7 milliós önerőt adott, és az összesen több mint 90 millió forintból számos utca burkolata is megújult. A tegnapi átadón Gál Lajos polgármester kiemelte, számos nehézség merült fel a beruházás során Fel-Gyenesben és Fel-Diáson is, de az elmúlt hónapokban felgyorsult a munka.

Gál Lajos polgármester arról is beszélt, a munkák során folyamatosan egyeztettek a helyiekkel, tájékoztatva őket, hogy mely útszakaszokat nem tudják használni, így a kivitelezés ütemezetten és gyorsan megtörténhetett. Azt is elmondta: az elmúlt évtizedben Gyenesdiáson öt kilométer hosszan épült csapadékvíz-elvezető rendszer, amelyből most 1,5 kilométer valósult meg.

- Örülünk – tette hozzá -, hiszen a klímaváltozás időszakát élve láthatjuk, milyen rapszodikus az időjárás, a hirtelen megjelenő csapadékvizek elöntéseket okoztak, amik komoly problémákat jelentettek. Ezekre most megoldás született.

A Meleghegyi és a Homoki utca kereszteződésében Gál Lajos, Manninger
Jenő, Góth Imre alpolgármester és Horváth Sebestyén Fotó: PBÁ

Gál Lajos arról is beszélt, a Belügyminisztériumtól nyert mintegy 90 millió forintból 22 utcában fejlesztenek hamarosan, s hangsúlyozta, a település 43 kilométeres úthálózatából az elmúlt évtizedben 17 kilométer megújult, a BM-es pályázatból pedig további öt kilométert tesznek rendbe.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő leszögezte: rendkívül fontos a csapadékvíz- elvezetés a kisebb településeken, ezért az uniós forrásokból a Top-keretében igyekeztek minél több pénzt erre fordítani.

A honatya arról is beszélt, csapadékvíz-elvezetésre 2022 végéig körülbelül egymilliárd forintot fordíthatnak Kelet-Zalában, és ebben érintett lesz Keszthely és Hévíz is.

A gyenesdiási munkákat végző Horváth-Ép Kft. ügyvezetője, Horváth Sebestyén elmondta, a maratoni előkészítést követően rövid kivitelezési időszak következett, amelynek nehézségét nem a feladat, hanem a lakossági egyeztetés okozta, hiszen zömmel zsákutcákban kellett dolgozniuk, de a gyenesdiási polgárok együttműködése sokat segített a hatékony munkavégzésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában