Frissen Zalából

2021.07.12. 13:08

Már külföldön is használják szakképzésben a kiskanizsai desszertcukrász receptjeit, fotóit

Amikor gyakorlatilag üres zsebbel kimentem dolgozni Ausztriába, nem hittem volna, hogy egyszer majd az én könyvemet is használva tanulnak a mestervizsgára készülők.

Horváth-Balogh Attila

Jakabfi Dávid Fotó: ZH Archívum

Ezt Jakabfi Dávid mondta annak kapcsán, hogy munkássága egyre nagyobb figyelmet kap külföldön. A fiatal kiskanizsai szakemberről már többször írtunk: a szakácsból lett patissier, azaz desszertszakács 12 éven át dolgozott Ausztriában, ahol többfogásos ételsor lezárásaként felszolgálható desszerteket készített. A tányérdesszertek és pohárkrémek a francia cukrászat szülöttei, az édességek fine dining-jának számítanak – Dávid ezt, a ma még különlegesnek számító tudást hozta Magyarországra, azon belül is szülőhelyére, Kiskanizsára. A témában már két könyvet is megjelentetett, melyek nagy népszerűségnek örvendenek idehaza és külföldön egyaránt.

- A könyvemet Ausztriában megjelentető kiadó tankönyveket is forgalmaz és vélhetően ennek köszönhető, hogy a szakképzésben, az osztrák cukrász mestervizsgán is használják a receptjeimet, a desszert- és fázisfotóimat – hallottuk Jakabfi Dávidtól. – Ez nagyszerű érzés nekem, kimondhatatlan büszkeség, amikor lehajtott fejjel, „szolgalelkűként” kimész dolgozni külföldre, aztán egy nagyot fordul veled a világ – ma már olyanok felhívnak és elismerik a munkámat, akikről anno azt gondoltam, hogy sosem állnának szóba velem.

Vladimira Mekysova az osztrák cukrász mestervizsga egyik jegyzetét és azt a képet mutatja, amit Jakabfi Dávid könyvéből kölcsönöztek Fotó: Mezei Kevin

Dávid azonban nemcsak Ausztriában szerzett népszerűséget; a svájci, zürichi tv-séf, David Geisser stúdiójába is meghívást kapott őszre, hogy oktasson, valamint Matthias Mittermeier, Németország egyik leghíresebb patisserie-je cukrásziskolájában is bemutathatja a növendékeknek a tányérdesszertek készítését.

- A legnagyobb szakmai elismerést azonban az jelentette, amikor egyedüli magyarként helyet kaptam egy Németországban kiadott könyvben, amely 50 neves séf (köztük jónéhány Michelin-csillagos) receptjeit tartalmazza – tette hozzá végül a szakember.

Jakabfi Dávid Fotó: ZH Archívum

Ausztriában, Salzburg mellett él és dolgozik Mezei Kevin, valamint szlovák származású párja, Vladimira Mekysova. Mindketten a vendéglátásban érdekeltek, azonban a koronavírus-járvány miatt sokáig nem dolgozhattak, a páros hölgytagja ekkor tette le a mestervizsgát.

- Dávidnál én már jártam tanfolyamon, évekkel ezelőtt, azóta is követem őt! Rengeteg ötletet, receptet és kitartást adott nekünk – mondta Mezei Kevin. – Kellemes meglepetés volt, amikor az egyik cukrász mesterképző tanfolyam tananyagába a Dávid desszertjeiről készült képeket tették be motivációnak. Persze, talán nem is annyira meglepő, hogy itt is vele találkoztunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában