Frissen Zalából

2021.07.27. 14:00

Keszthelyi Sörnapok: megtanuljuk az IPA-k, APA-k, EPA-k közti különbséget

Sörforradalom volt az elmúlt években Magyarországon: a fogyasztók egyre tudatosabbak, és mind inkább a minőséget keresik. Ez is kiderült a vasárnap zárult Keszthelyi Sörnapokon.

Péter B. Árpád

Vasárnap délután a Sörnapok újabb sikerét ünnepelhette a két szervező, Osvald Bálint (balról) és Kóczián László

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A keszthelyi a Serfőző brand által szervezett, háromállomásos balatoni turné befejező fesztiválja, az alsóőrsi és a balatonföldvári után.

– Az elején, hat éve nagyon izgultunk, mert a Balaton inkább a borairól híres, mi pedig megérkeztünk egy sörfesztivállal, de azt látjuk, erre is van kereslet – fogalmazott Kó­czián László főszervező, hozzátéve: felvonulnak magyar és Balaton-környéki sörfőzdék is, az import italok között pedig cseh, német, belga és ír különlegességek találhatók. Az elmúlt napokban több mint százféle csapolt és szinte megszámlálhatatlan fajta üveges sör várta a látogatókat.

Kóczián László szerint nagyon sokat változott, fejlődött a hazai sörkultúra, aminek egyik oka az, hogy már széles körben elérhetők a kisüzemi, kézműves sörök, az emberek pedig egyre inkább igénylik a minőséget, s nem csupán a világos söröket keresik, hanem például a felső- és alsóerjesztésűeket is. Hasonló változás történt, mint picivel korábban a borkultúrát illetően, tette hozzá a fesztiválszervező.

Vasárnap délután a Sörnapok újabb sikerét ünnepelhette a két szervező, Osvald Bálint (balról) és Kóczián László Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A szakember szerint a publikum egyre tudatosabb, megismerve például a lagerek, IPA-k, APA-k, EPA-k, NEPA-k közti különbséget; a sörforradalom pedig a minőség irányába terelte a fogyasztást. Kóczián László a fesztivál történetén keresztül is lemérte ezt: az első években inkább a fellépőkre voltak kíváncsiak az emberek, mostanában viszont a közösségi oldalakon jobbára azt kérdezik előzetesen: milyen sörfőzdék lesznek, milyen a csaplista.

Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese arról beszélt lapunknak, a Balaton-part ideális, vonzó helyszíne egy-egy rendezvénynek, amit a csodás panoráma mellett infrastrukturális adottságai és attrakciói – például az óriáskerék – szavatolnak. Mostantól hetente különböző gasztronómiai események követik itt egymást egészen augusztus 20-ig. A sörfesztivált a Zalai Borcégér, a food truck-hétvége, majd a nemzeti ünnep alkalmából szervezett program követi, természetesen erős, kulturális tematikával megkoronázva.

Az elmúlt héten a zenei kínálat inkább a hangulati aláfestést, esetenként a bulizást szolgálta, a Borcégéren viszont tematikus napok lesznek, előtérbe hozva például a dzsesszt vagy a latin stílust. Szent Istvánkor pedig az ünnep méltóságát emelik majd a kulturális programok, amelyek helyszíne a Zenepavilonnál lesz, árulta el Osvald Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában