Frissen Zalából

2021.07.16. 07:00

Geofizikai járművekkel gazdagodott a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum

Két geofizikai járművel gazdagodott a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum. A felajánló Geoinform Kft. képviseletében Bock János nyugalmazott üzletfejlesztési vezető adta át a berendezéseket Péter Károly igazgatónak tegnap.

Mozsár Eszter

Bock János nyugalmazott üzletfejlesztési vezető és Péter Károly múzeumigazgató az átadott járművek előtt Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A két, többtonnás monstrum közül az egyiket, a Built szelvényezőt már tavaly megkapta a szabadtéri közgyűjtemény, s azt a múzeumok éjszakáján megismerhették a kíváncsiskodók. A belső terében található eszközök és a pilótafülke nagyon népszerű volt a gyermekek körében. Péter Károly, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum igazgatója elmondta, szeretnének több hasonló, élményalapú programot szervezni, amelyeken a szénhidrogén- kitermeléshez szükséges műszerek, járművek közelebbről szemügyre vehetők. A múzeum úgy tervezi, hogy havonta egyszer felügyelet mellett mutatnák meg ezeket a berendezéseket.

Bock János nyugalmazott üzletfejlesztési vezető és Péter Károly
múzeumigazgató az átadott járművek előtt Fotó: Katona Tibor

A másik átadott jármű LEE-70 geofizikai szerelőárbóc. A rendezvényen Bock János úgy fogalmazott, hogy az átadással ezek a járművek nyugdíjba vonulnak, ám hasznos információval szolgálhatnak a mélyfúrás, nyersanyagkutatás iránt érdeklődőknek. A zalaegerszegi közgyűjtemény számára megtisztelő az adomány, ugyanis szelvényezővel eddig még nem rendelkeztek, s belsejében a hazánkban elsőként használt, 1945-ben gyártott műszerek láthatók.

Péter Károly azt is elmondta: elkezdték a Prága autó felújítását, amihez a látogatók támogatását kérték, s eddig 30 ezer forint gyűlt össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában