Frissen Zalából

2021.07.26. 16:00

Fogyasztáshoz kapcsolódó felmérést indított a fogyasztók körében a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.

A vízfogyasztási szokásaink és a csapvízzel kapcsolatos vélekedéseink megismerésére alkalmas kérdőívet készített a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. A DRV-nél arra is kíváncsiak, mennyire ismerik az emberek a társaság mindennapi tevékenységét és mennyire vannak tisztában a magánkutak használatának feltételeivel.

ZH

Nem tekinthetjük adottnak, hogy az ivóvíz mindig, minden esetben rendelkezésre áll

Fotó: Shutterstock

Az anonim kérdőív kitöltése mindössze néhány percet vesz igénybe, ugyanakkor nagy segítséget jelent a DRV Zrt. munkatársainak, írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a társaság.

Az előző évekhez hasonlóan idén nyáron is kiderült: nem tekinthetjük adottnak, hogy az ivóvíz mindig, minden esetben rendelkezésre áll. A közelmúltban az ország több pontján szükség volt az ivóvízfogyasztás korlátozására – márpedig ahhoz, hogy a jövőben erre minél kevesebbszer legyen szükség, a jelenleginél sokkal tudatosabb vízfelhasználásra van szükség.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. elkötelezett a tudatos vízfelhasználás és csapvízfogyasztás támogatásában, ezért szeretné jobban megismerni a működési területén élő lakosok vízfogyasztási szokásait és a csapvízhez kapcsolódó vélekedéseit, továbbá segíteni kívánja a lakosokat a magánkutak megfelelő használatában, ezért a kérdőív az ezzel kapcsolatos szokásokra és ismeretekre is rákérdez.

Nem tekinthetjük adottnak, hogy az ivóvíz mindig, minden esetben rendelkezésre áll
Fotó: Shutterstock

– Az ivóvízhálózatra történő illegális rákötések súlyos egészségügyi kockázattal járó vízminőségi haváriákat és több tíz milliós nagyságrendű károkat okozhatnak. Ezekben az esetekben a felelőtlen felhasználók a magánkutak vizét a közüzemi hálózatra vezetik rá, a szabálytalan használatnak köszönhetően pedig a saját kútból érkező ellennyomás visszajuttatja az általa termelt vizet a közüzemi ivóvízhálózatra. A törvénytelen rákötések akár az ivóvíz súlyos bakteriális fertőzését is eredményezhetik – hangsúlyozta Lakatos Edina, a DRV Zrt. sajtószóvivője.

A DRV munkatársai arra kérik a társaság működési területén élő lakosokat, hogy töltsék ki a kérdőívet. A válaszadásra augusztus 6-ig van lehetőség, teljesen anonim módon.

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. az ország területileg legnagyobb víziközmű-szolgáltatójaként az állam és az önkormányzatok tulajdonában lévő víziközműveket üzemelteti. Baranya, Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében csaknem 378 település 844 000 lakosának ivóvízellátását, ipari és mezőgazdasági termelőüzemeinek vízellátását biztosítja a kezelésében lévő regionális kistérségi és helyi vízművek, ipari vízellátó rendszerek üzemeltetésével. S mintegy 218 településen, 625 000 lakos számára gondoskodik a szenny­víz elvezetéséről és kezeléséről. Évente 43 millió köbméter ivóvizet termel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában