Frissen Zalából

2021.07.19. 09:00

Együtt főztek romák és nem romák Nagykanizsán

Szombaton második alkalommal rendezett a Csónakázó-tónál roma és nem roma gasztronómiai-kulturális fesztivált a Zala Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter, Teleki László, Orsós Vendel a megnyitón Fotó: SZA

A Hét bükkfa-forrásnál lebonyolított rendezvényre a megye több pontjáról érkeztek résztvevők, romák és nem romák, magánszemélyek és szervezetek képviselői egyaránt, akik együtt főztek (közben kicsit versenyeztek is), majd az ebéd elköltése után élvezték a fellépő kulturális csoportok műsorát.

- A rendezvénnyel az induláskor az volt, és most is az a célunk, hogy romákat és nem romákat kicsit érzékenyítsük egymás iránt – bocsátotta előre Orsós Vendel, a megyei roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Nem mintha Zalában erre szükség volna, itt inkább a meglévő jó kapcsolatokat szeretnénk tovább mélyíteni.

Cseresnyés Péter, Teleki László, Orsós Vendel a megnyitón Fotó: Szakony Attila

Azt gondolom, az embereket egymáshoz leginkább a finom ételek és a szórakozás révén lehet közelíteni, előbbiek sorában egyebek közt lecsós csülköt, vargányás marhaoldalast főznek a csapatok, a zenét pedig a Kopár Band és a Beás Trió szolgáltatja. A megnyitón Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő arról beszélt: az ilyen rendezvények nemcsak a közösségépítés szempontjából fontosak, hanem azért is, mert az érdekelt felek általában a romapolitika jövőjét, s az esetleges együttműködési lehetőségeket is megvitatják.

Teleki László, az ANOSTRU Egyesület és a nagykanizsai roma nemzetiségi önkormányzat elnöke, korábbi romaügyi államtitkár pedig köszöntőjében azt hangsúlyozta: ez a nap sokkal többről szól, mint amit a szemlélő kívülről érzékelhet belőle.

Mégpedig arról, hogy az ilyen és hasonló rendezvényeken visszafordíthatatlan integrációs folyamat indulhat el romák és nem romák között, ami mindenki számára ugyanolyan fontos. Javaslatára a megnyitó végén a jelenlévők egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Nagy József Györgyről, a Demokratikus Roma Vezetők Szövetsége volt elnökéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában