Frissen Zalából

2021.07.27. 07:00

Egy zalai település, ahol jó élni, lakni és dolgozni

Az elmúlt másfél esztendőben kilenc fővel gyarapodott a göcseji község lélekszáma, azaz kilenc család életébe hozott örömteli változást a gyermekáldás. A település önkormányzata új hagyomány meghonosítása mellett döntött, a vasárnapi Anna-búcsú keretében külön köszöntötték az újszülötteket és szüleiket.

Gyuricza Ferenc

Némethné Gál Diánát és június végén született kislányát, Emília Diánát köszönti Vigh László (balról), Soós Zsolt és Szeles Gyöngyi

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A hagyományteremtő szándékról Soós Zsolt polgármester beszélt köszöntőjében, külön kiemelve, hogy egy település jövőjét csak akkor látja biztosítottnak, ha az ott élő fiatalok helyben maradnak, letelepednek, családot alapítanak. Mint mondotta, az önkormányzat ehhez igyekszik a tőle telhető minden segítséget megadni, ami megnyilvánul többek között a lakhatási feltételek – például a helyi közlekedési infrastruktúra – fejlesztésében, de az olyan gesztusértékű támogatásokban is, mint az újszülöttek és szüleik köszöntéssel egybekötött megajándékozása, amire szervezett formában most első ízben került sor a településen.

Némethné Gál Diánát és június végén született kislányát, Emília Diánát köszönti Vigh László (balról), Soós Zsolt és Szeles Gyöngyi
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője – aki szintén részt vett az eseményen – arról beszélt, hogy Zala­tárnok ma már azon települések közé tartozik, ahol jó élni, dolgozni és lakni. Mindezt az is bizonyítja, hogy fiatal családok alapozzák meg itt jövőjüket.

A köszöntőket követően újszülött vagy csecsemő számára adtak át ajándékot. A település védőnője, Szeles Gyöngyi kérdésünkre elmondta: az utóbbi évek adatai azt mutatják, hogy folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv Zalatárnokon. 2018-ban nem volt gyermekszületés, tavaly két fővel, idén pedig hét újszülöttel gyarapodott a falu lélekszáma, de vannak további állapotos kismamáik is.

Azt is hozzátette: négy község, Zalatárnok mellett Baktüttős, Tófej és Szentkozmadombja tartozik a körzetéhez, s ezek közül az elmúlt bő másfél év során Zalatárnokon született a legtöbb gyermek, illetve itt várható legnagyobb számban a további gyermekáldás is.

Zalatárnokon az Anna-napi búcsú a templomhoz kapcsolódik, hiszen annak névadója az a Szent Anna, aki mind a keresztény, mind az iszlám hagyományok szerint Szűz Mária édesanyja volt. Ennek okán a vasárnapi rendezvénysorozat ünnepi szentmisével kezdődött, majd a délután folyamán többek között labdarúgó-mérkőzés, valamint számos szórakoztató program várt még a falubeliekre. A búcsút társadalmi összefogással, helyi civil szervezetek, magánszemélyek, az egyházközség, az önkormányzat közös szervezésében rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában