Frissen Zalából

2021.07.24. 07:00

Az elmúlt évek legnagyobb autóbuszbeszerzése zajlik a Volánnál

Tovább fiatalodik Zala megye járműállománya és javul a személyszállítás színvonala is, azzal a 32 darab Credo Econell 12 típusú autóbusszal, melyeket sajtótájékoztató keretében péntek délután mutattak be a megyeszékhelyen.

Jóna István

Hetvenöt utas szállítására alkalmas, modern buszok állnak szolgálatba a megyében

Fotó: © Katona Tibor

Az új buszok a megye helyközi közlekedését erősítik majd, így Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lenti, Letenye, Hévíz, Keszthely vonzáskörzetében találkozhatnak velük az utasok.

Papp László mond beszédet az átadón, mögötte Pácsonyi Imre, a Zala megyei közgyűlés alelnöke, Gecse Péter alpolgármester, Cseresnyés Péter és Vigh László parlamenti képviselő
Fotó: Katona Tibor

A Városi Sportcsarnok előtt öt új buszt mutatott be a Volánbusz Zrt., azok közül, melyek nemrég kerültek beszerzésre. Az ünnepélyes eseményen Cseresnyés Péter, kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy ez a fejlesztés örömhírt jelent az aprófalvas megyének. A tömegközlekedés folyamatos fejlesztésével nem csak a városi, de a falusi közlekedés is komfortosabbá és igénybe vehetőbbé válik – fogalmazott az államtitkár.

A fejlesztés keretében három autóbuszgyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak majd az utasok.

Hetvenöt utas szállítására alkalmas, modern buszok állnak szolgálatba a megyében

Az átadó ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a zalaegerszegi fejlesztések és beruházások megkívánják, hogy a tömegközlekedés is megújuljon. A modern járművek üzembe helyezése a biztonságos munkába és iskolába való eljutást szolgálja.

Gecse Péter alpolgármester köszöntőjében elmondta, hogy a város 2023-ig szerződésben áll a Volánbusz Zrt.-vel és reményeik szerint a jó kapcsolat hosszú távon megmarad. Hangsúlyozta, hogy a szerződéskötéskor fontos mérföldkőnek tűzték ki a járműfejlesztéseket, amivel a megyeszékhelyi buszok átlag­életkora csökkenthető. A következő évben 11 elektromos busz, a megfelelő töltőinfrastruktúrával Zalaegerszegre érkezhet, így tíz százalék alá kúszhat a buszpark átlagéletkora. Emellett előkészületi fázisban van még a vasútállomás, illetve a buszpályaudvar és környékének a felújítása.

– Az elmúlt évek legnagyobb volumenű autóbusz-beszerzése zajlik idén. A fejlesztéseink nyomán 2022 év végére a teljes állomány negyven százaléka megújul – tájékoztatott Papp László, a Volánbusz humánerőforrás-­vezérigazgató-helyettese. – Az első 25 darab autóbusz július, augusztus hónapban megkezdi a szolgálatot, míg a maradék hét az év végén érkezik meg –­ folytatta Papp László.

Az új buszok 75 fő kényelmes befogadására alkalmasak. A buszok légkondicionálóval, mozgáskorlátozottak számára megfelelő felszereltséggel vannak ellátva, valamint az elektronikus utastájékoztatás mellett a telefonok töltéséhez is megteremtette a gyártó a lehetőséget. A Credo buszok egyébként immár 15 éve Győrben és Mosonmagyar­óváron készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában