Frissen Zalából

2021.06.23. 14:00

Futball EB: Így szurkolnak a zalaiak

A nyár mindent megpróbál, de az országban uralkodó futball-lázat most nem tudja forrósággal túllicitálni. Az Európa-bajnokságon vitézkedő magyar válogatott sikeréért pedig természetesen Zalában is sokan szorítanak.

BB, GYF

A Függönyös kocsmában a két tulajdonos, Őri Gergő és Árpád Jobbágy Balázzsal koccint a magyarok sikerére

Fotó: Szakony Attila

Megszállott focirajongóként is ismert a kiskanizsai fagylaltozótulajdonos, Horváth Ferenc „Mákos”. Korábban évekig vezette a Kiskanizsai Sáskák SE serdülőcsapatát, követi a híreket, és természetesen az Eb történéseiből is naprakész.

A jeles eseményre pedig ezúttal is készített ínyencséget: a magyar trikolór színeiben epret, citromot és kivit elegyített.

– Ott voltam a Puskás Arénában, a magyar–francia meccsen – mesélte. – Éreztem, hogy egyszerre dobbant minden magyar szív ezért a válogatottért, ez óriási élményt jelentett. Fiola gólja után valósággal felrobbant a stadion, az emberek felpattantak, és a kezükben lévő söröket pezsgőként locsolták mindenkire.

Horváth Ferenc óvatosan tekint a németek elleni mérkőzés elé, bár hozzátette: az a magyar csapat, amely gólt rúg a világbajnoknak és döntetlent játszik vele, bizakodhat a továbbjutásban.

Nagykanizsán, a Függönyös nevű kocsmában minden sporteseményt, így az összes Európa-bajnoki mérkőzést is nagy érdeklődés övezi, nem lesz ez másképp a ma esti német–magyar összecsapás esetében sem.

A családi vállalkozás tagjai ezer szállal kötődnek a sporthoz, a legfiatalabb tag, Őri Gergő lelkes focirajongóként tegnap például a horvátországi Prelogba utazott a barátaival, hogy a horvát–skót találkozót onnan nézze.

Horváth Ferenc „Mákos” számára örök emlék az Eb-re készült szurkolói sál

– Szerdán pedig majd már itthon, várhatóan fergeteges hangulatban figyeljük a magyarokat, és lélekben velük leszünk – lelkesedett. – Bízom benne, hogy a tudásbeli különbséget szívvel és akarat­erővel kompenzálja a válogatottunk. Kiütköztek a hibák csapatjátékban, ezen valószínűleg még tovább lehet finomítani, s nagy lendülettel meglehet a továbbjutás.

Ha viszont „meg kell halni”, akkor azt is szépen és dicsőséggel tegye a Rossi-legénység.

Gergő szíve szerint természetesen a magyarokat látná Európa trónján. A realitások talaján maradva azonban úgy gondolja, hogy a generációváltáson átesett olasz válogatott lesz majd a befutó.

– Szavakkal leírhatatlan az a hangulat, ami a stadionban uralkodik egy-egy meccs alatt – mondta a zalaegerszegi Kocza Balázs, aki barátaival együtt személyesen is részt vett a magyar válogatott franciák elleni csoportmérkőzésén.

– Olyan közösségi élmény ez, amit mindenkinek meg kellene tapasztalnia legalább egyszer az életében, függetlenül attól, hogy szereti-e a focit vagy sem. Amikor a nézőtéren mindenki nemzeti színű mezben van, és érzed, hogy mindenkinek egyszerre dobban a szíve, és a magyar gólnál a tömeg valamennyi tagja egyszerre ugrik a magasba, annál nincs felemelőbb érzés.

Balázs és társai a mérkőzést megelőző szurkolói felvonuláson is részt vettek. Ott találkozott össze egy régi barátjával, aki családostul utazott fel a fővárosba az ország túlsó feléről. Azt is hozzáteszi: maga a beléptetés is profi módon zajlott, a Puskás Aréna pedig gyönyörű, valóban a sport szentélye.

A Függönyös kocsmában a két tulajdonos, Őri Gergő és Árpád Jobbágy Balázzsal koccint a magyarok sikerére

– A jegyeket már 2019-ben megvettük, amikor még azt sem lehetett tudni, hogy ki fog ezen a napon a Puskás Arénában játszani, de ez nem is volt szempont – folytatta. – A nemzeti válogatottat akartuk látni, ezt a nagyon szerethető, nagyon szimpatikus csapatot, és már csak hab a tortán, hogy olyan mérkőzésen sikerült, ahol kicsi futballnemzetként helyt tudtunk állni a világbajnok ellen.

Ez hatalmas teljesítmény volt, nem véletlenül alakult ki az a szlogen, hogy 1-1-re győztünk a franciák ellen. Sajnos a többi Eb-mérkőzésre már nincs jegyem, de szeptemberben, az angolok elleni világbajnoki selejtezőn újra ott leszek.

Fotók: Szakony Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában