Frissen Zalából

2021.06.29. 16:30

Természetvédelmi beruházás projektnyitó ünnepségére került sor a Mura közelében

Bruttó több, mint félmilliárd forintos természetvédelmi beruházás projektnyitó ünnepségére került sor kedden a határ menti város falain kívül, a Mura közelében.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Első pillantásra fura projektnyitó volt ez, hiszen mostanra szinte megvalósult az érintett beruházás. A helyzetet Puskás Zoltán, a beruházó Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója magyarázta meg, mint elárulta: a pandémia eddig nem tette lehetővé az esemény megrendezését, ezért a csúszás.

Most végre sor kerülhetett rá és az uniós, illetve hazai finanszírozású „A Mura-mente komplex élőhely-fejlesztése és gazdálkodási centrum kialakítása” projekt eddigi eredményeit megtekintette Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára is.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára, Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke és Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója vágta át a nemzeti színű szalagot Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

- Ez a nyár a projekt-megvalósítások nyara lesz a nemzeti park igazgatóságoknál, ebben a turisztikai szezonban mintegy 30 beruházást adunk át országszerte a nemzeti parkokban, összesen 8,7 milliárd forint értékben – bocsátotta előre. – De ugyanez a tendencia elmondható az elmúlt évtizedről is, 186 projektben, 78 milliárd forint értékben, 320 ezer hektáron javítottuk a természeti környezet állapotát különféle, ehhez hasonló program keretében. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén ebből jelenleg 15 pályázat áll megvalósítás alatt.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos arról beszélt: egyre többen kíváncsiak hazánk természeti értékeire, a helyben születő egyedi, kézműves termékekre, s erre a formálódó aktív turisztikai igényre reagálva dolgozta ki munkatársaival a Mura Nemzeti Programot, melynek keretében ez a beruházás megvalósulhatott.

 

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke arra hívta fel a figyelmet: fontos, hogy a ma embere ne szakadjon el azoktól az értékektől, melyeket elődeink vallottak és attól az életmódtól sem, amit folytattak, hiszen azok nem gátjai a fejlődésnek, sőt. Erre jó példa a Mura árterében kialakított gazdasági centrum, melyet Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója mutatott be. Elmondta: a projekt keretében látogatóközpont, 50 szürkemarha tartására és a szükséges gépészet tárolására alkalmas gazdasági épületek, trágyatároló és karám épült. A szürkemarhák nem pusztán turisztikai látványosságot jelentenek majd, hanem a régi legeltetéses tartási módnak köszönhetően rendben, tisztán tartják a Mura árterét. A projekt keretében tanösvény készül, továbbá az ártéri erdőségekből kiemelik az invazív fafajokat, s helyükre a térségre jellemzőket telepítenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában