Frissen Zalából

2021.06.18. 14:10

Rekordösszegű Zalaegerszeg idei költségvetése

A járványhelyzettel összefüggő korlátozások miatt 8 hónapig nem ülésezhetett az önkormányzat, június 17-én lehetett először közgyűlést tartani. A döntésekről, szintén hosszú kihagyás után, személyesen számolt be pénteken Balaicz Zoltán polgármester a városházán.

Szabó Judit

A közgyűlés 8 hónap után ülhetett össze: 2020 októbere után 2021. július 17-én

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A már nem virtuális, hanem jelenléti Zeginfón a költségvetéssel kapcsolatban elmondta, hogy bár a járványhelyzet és a gazdasági válság miatt elsősorban a város működőképességére és az önkormányzati szférában dolgozó közel 1800 ember bérének kifizetésére tudnak koncentrálni, a nagy beruházások (például az uszodaépítés, az alsóerdei szabadidőközpont kialakítása) folytatódnak. Ezeknek a támogatott projekteknek köszönhetően duzzadhatott 66,2 milliárd forintosra az idei költségvetés, ami rekordösszeg a város életében, jelezte Balaicz Zoltán.

A nagy, intenzív esőzések csapadékelvezetési gondokat okoznak a városban. Főleg az északi részen, a ságodi területeken alakult ki nehéz helyzet már több alkalommal. Balaicz Zoltán elmondta, hogy több milliárdos beruházásra készülnek a probléma orvoslására: állami támogatással lehetőség nyílik a Nagypáli- és a Ságodi-patak medrének kapacitásbővítésére, s ahhoz kapcsolódva a csapadékvíz-elvezetési rendszer korszerűsítésére a Zalavíz Zrt. tervei alapján, egyeztetve a tesztpályával és az északi ipari park többi nagy vállalatával. A fejlesztés eredményeként a csapadékvíz már nem fogja veszélyeztetni az északi városrészben élőket.

A közgyűlés 8 hónap után ülhetett össze: 2020 októbere után 2021. július 17-én
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A Zegifón szó esett arról, hogy végéhez közeledik a Települési Operatív Program (TOP), amelynek keretében nagy összegű európai uniós pénzeket tudott felhasználni Zalaegerszeg az unió 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusában. Óvodák, bölcsődék, iskolák energetikai felújítását, zöldfelületek, kerékpárutak létrehozását, gazdaságfejlesztési projekteket hajtottak végre, amelyek nagy része lezárult, de a Gébárti-tó körüli és a logisztikai központhoz kapcsolódó például még tart. Készülnek ugyanakkor a következő hétéves fejlesztési ciklusra, hiszen megszületett a brüsszeli döntés a 2021-2027-es ciklus forrásainak biztosításáról. A támogatás Zalaegerszeg esetében valószínűleg 7 milliárd forint lesz. A program TOP Plusz néven fut majd, az elemeiről később születik döntés.

A sajtótájékoztatón elhangzott: kedvező fogadtatásra talált a közgyűlésben a járványhelyzettel kapcsolatos beszámoló, a képviselők elégedettek voltak a zalaegerszegi intézkedésekkel. Elfogadták a közalapítványok, a polgármesteri hivatal és a bizottságok beszámolóját is.

Balaicz Zoltán a következő időszak eseményeiről elmondta: az aquaparki jótékonysági napot nem tartják meg, mert a jelenlegi szabályok szerint csak védettségi kártyával lehet belépni, és nem akarják a lakosság egy részét kirekeszteni a programból. Indítványozta egyébként, hogy változzon meg a szabály. Az őszi vadpörköltfesztivál (szeptember 3-5.) meglesz, de még kérdés, hogy nagyszabású vagy visszafogott programot szerveznek.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujra-osszeult-a-kozgyules-zalaegerszegen-5324126/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában