Frissen Zalából

2021.06.19. 19:00

Régészet napja Zalaegerszegen

Többéves hagyományra tekint vissza a Göcseji Múzeum programja, amely a régészet napja alkalmából igyekszik közel hozni az érdeklődőkhöz az épített környezet múltjának izgalmas fejezeteit.

Arany Horváth Zsuzsa

202106019 Zalaegerszeg Régészet napja Árpád-kori templomok nyomában Andráshidai templom Orha Zoltán, a Göcseji Múzeum régész-muzeológusa Zalaegerszeg középkori templomaival ismerteti meg az érdeklődőket az idei Régészet napján Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A hét végén három Árpád-kori templomot látogathattak meg a megyeszékhely környékén, majd a járműipari tesztpálya régészeti feltárásainak eredményeivel ismerkedhettek meg az itt élők, vasárnap pedig Zalaszántó és a Tátika geológiai érdekességeit kereshetik fel.

Szombaton reggel a XIII. században épült andráshidai, a román stílus és gótika korszakhatárán épült templomot mutatta be Orha Zoltán régész-muzeológus. A szakember részt vett a templom 2013-as felújítása során végzett feltárásokban, így behatóan ismeri a ma már sekrestyével és karzattal is rendelkező templomot.

 

A felmerülő kérdésekre nemcsak ő, hanem a csapattal tartó Varga Kálmán helytörténész is készséggel válaszolt. A román stílus és a gótika korszakhatárán épített szakrális hely alapítójára egy 1264-es birtokosztási dokumentumból értesülhetünk, az egyik feltételezett kegyurak egyikét a templom alatti sírba temették, erre a padozatban emlékkő figyelmeztet. A külső résablak a román kori állapotra emlékeztet, a később épült sekrestye és karzat a barokk kor terméke. Az építés átmeneti korszakára utal a habarccsal falazott téglaalap is, mutatott rá a régész. A templomok befogadó képességét a korabeli források általában feljegyzik, az andráshidai esetében 300 főt említenek, ami csak úgy lehetséges, hogy többszáz éve még nem volt ülőhely a templomokban. Orha Zoltán érdeklődésünkre elmondta, a zalabesenyői és az andráshidai templom nagyjából egy időben készült, a csácsi eredetiben nem maradt ránk, a XV. századi falrészlet kivételével, ott a gótika dominál.

Régészet napja alkalmából szombaton délután Simmer Lívia Vissza a jövőbe! címmel tartott előadást a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kialakítását megelőző régészeti feltárások legérdekesebb leleteiről, köztük a 6000 évesre datált, a lengyeli kultúrához tartozó női idolt, amelyet Zalaegerszegi Vénusznak neveztek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában