Frissen Zalából

2021.06.11. 16:12

Karate eszközöket adtak át a zalaegerszegi Széchenyi István Technikumban

Körülbelül 350 általános és középiskolát érint az a sportfejlesztési program, melynek keretében iskolánként 2-2 pedagógus vehet részt a karatét megismertető képzésben, s tanintézmények pedig eszközöket kapnak a japán eredetű küzdősport iskolai keretek közötti oktatásához.

Arany Horváth Zsuzsa

Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató veszi át a karate alapcsomagot Balogh Gábortól és Palkovics Lászlótól. Kezükben pajzsok és kesztyűk

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A program pénteki zalai állomásán, a megyeszékhelyi Széchenyi István Technikumban 250 ezer forint értékű eszköz alapcsomagot (pajzsok és kesztyűk) adtak át az intézménynek, amelyből Katona Péter és Donáczy Gábor testnevelő végezte el nemrégiben a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) által támogatott „Karate az iskolai testnevelés keretein belül” elnevezésű tanfolyamot. Az átadáson dr. Palkovics László miniszter (Innovációs és Technológiai Minisztérium) az egybegyűltek előtt beszélt arról, hogy ő maga zalaegerszegi gimnazistaként találkozott a jellemfejlődésre, tudatos gondolkodásra, önfegyelemre, emberi tartásra tanító sporttal, amit a mai napig űz. A miniszter saját keretéből további 1 millió forintot bocsát rendelkezésre, mivel a sportág többi elkötelezettjével együtt szeretné, ha a nemzeti alaptanterv része lenne a karate. Hozzátette, úgy véli, a karaténak több igazolt sportolója van Magyarországon, mint a focinak. Balogh Gábor, a MDSZ elnöke a karate egyik mestere jelszavával, „Tudd és tedd” vezette be a mondandóját, s azzal folytatta, a zalai sportért, a diáksportért dolgozva a megye és a város vezetésében jó partnerekre talált. A hat éve elkezdett munka először a labdajátékokra koncentrált, mostanra a karate is a fókuszba került.

Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató veszi át a karate alapcsomagot Balogh Gábortól és Palkovics Lászlótól. Kezükben pajzsok és kesztyűk Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az iskolát Némethyné Lövey Zsuzsanna igazgató mutatta be a vendégeknek. A Széchenyi István Technikumban 4 ágazatban oktatnak építőipari és informatikai szaktudást, 455 diákjuk van jelenleg, ősszel már 3 technikusi és 4 szakképzési osztályt indítanak. Az iskola iránti érdeklődést mutatja, hogy 40 százalékkal többen jelentkeztek hozzájuk, mint a korábbi években. Az igazgató beszámolt az ágazati országos és nemzetközi versenyeredményekről is, hiszen számos első helyezést szereztek meg, s 2022-ben széchenyis tanuló képviseli majd Magyarországot Sanghajban. A Pannon Egyetem két éve azért tüntette ki az iskolát, mert tőlük jelentkezett a legtöbb diák az egyetemre. A színvonalas oktatás mellett az is fontos, hogy a diákok jól érezzék magukat az intézményben, reményeik szerint erre szolgál majd az önvédelmi küzdősport megjelenése a testnevelési órákon.

Némethyné Lövey Zsuzsanna, Balogh Gábor, dr. Palkovics László, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, Vizlendvai László a ZSzC főigazgatója, Szabó Károly, a ZSzC kancellárja és szenszei Csákvári László VIII. danos mester, az általános és középiskolás karate ­kerettanterv kidolgozója Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A ceremónia végén karate bemutatók láthattak a résztvevők a Toriki Közhasznú Harcművészeti és Kulturális Egyesület sportolóinak jóvoltából. Eközben hallhattunk a Toriki KHKE két karatékája, Takács Virág Vivien és Forintos Fruzsina sportsikereiről, s arról is, a hét végén Párizsban dől el, lesz-e magyar karatés a tokiói olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában