Frissen Zalából

2021.06.16. 11:30

Miniszterelnöki biztos lett Cseresnyés Péter

Orbán Viktor a hónap elején nevezte ki miniszterelnöki biztossá Cseresnyés Pétert, aki Nagykanizsa gazdaságfejlesztése mellett a város területén létesítendő Tudományos és Innovációs Park (Science Park) megvalósulását felügyeli, illetve a Mura Nemzeti Program keretében több turisztikai beruházást is koordinál.

Pásztor András

Cseresnyés Péter: A kitűzött, kormány által is támogatott fejlesztések több szegmenst is érintenek Fotó: ZH Archívum

Fotó: KALLUS GYORGY

Cseresnyés Péter elöljáróban leszögezte: a kormány eltökélt abban a tekintetben, hogy a dél-zalai térségben és azon belül Nagykanizsán is egy komplex fejlesztés valósuljon meg. Ennek előfutára volt a Modern Városok Program, melynek beruházásai lassan -termőre fordulnak -, hiszen az M70-es út négysávosítása, a kanizsai rendezvény- és sportcsarnok építése, illetve az ipari park bővítése is a célegyenesben tart.

- Ezzel persze még koránt sincs vége a térséget érintő fejlesztéseknek – folytatta Cseresnyés Péter, aki emlékeztetett: a közlekedési infrastruktúra kapcsán olyan döntések születtek a közelmúltban, mint a Nagykanizsa és Zalaegerszeg közötti 74-es út négysávosítása, a Nagykanizsa és Zalaszentiván közötti vasúti vonal villamosítása, de akár ide sorolható a város déli elkerülő útjának megépítése, melynek nyomvonala már a tervrajzokon is látható. – A város jó megközelíthetősége persze mit sem ér, ha nem fejlesztjük a gazdaságot, ha nem teremtünk munkahelyeket, ha nem csábítunk ide befektetőket. Az új ipari park kialakítása éppen ezt a célt szolgálja, összességében közel 170 hektárnyi terület áll majd rövidesen rendelkezésre, és szerencsére komoly érdeklődők is vannak a területek iránt.

Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztosi kinevezése a város területén létesítendő Tudományos és Innovációs Park (Science Park) megvalósítására is kiterjed. Önmagában ez az egyetlen beruházás közel 30 milliárd forintot jelent Nagykanizsának, arról a tudásbázisról nem is beszélve, ami a későbbiekben halmozódhat fel a dél-zalai városban.

Cseresnyés Péter: A kitűzött, kormány által is támogatott fejlesztések több szegmenst is érintenek Fotó: ZH Archívum

- A kanizsai Science Park az ország kilencedik tudományos és innovációs központja lesz, de az első az országban, amely egy egyetem és egy piaci szereplő, jelen esetben a Mol közös projektjeként valósul meg – emelte ki Cseresnyés Péter, aki rámutatott: a dél-zalai városban olyan innovációk megvalósításán dolgoznak majd a szakemberek, melyek jobbá és élhetőbbé teszik a világot, legyen szó a megújuló energiák hatékonyabb felhasználásáról vagy éppen a hulladék hasznosításáról.

A miniszterelnöki biztosi kinevezés harmadik feladata a Mura Nemzeti Program keretében megvalósuló turisztikai fejlesztések koordinálása, ami az ország leghosszabb drótkötélpályáját és egy virtuális valósággal kombinált vadaspark létrehozását takarja.

- A Mura-programot 2016- ban indítottuk el, s az elmúlt öt évben is nagyon komoly eredményeket értünk el, hiszen jelentős kerékpárút-fejlesztések valósultak meg (Borsfa és Bázakerettye között vagy Nagykanizsa és Zalakaros között, és folyamatban van az Őrtilos – Murakeresztúr – Molnári közötti kerékpárút kialakítása is), és olyan mezőgazdasági beruházások, melyeknek köszönhetően a bogyós gyümölcsök, a kivi, a füge termesztése professzionális szintre emelkedhetett a térségben.

Cseresnyés Péter szerint a fent említett négy szegmens, azaz a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a gazdaság élénkítése, a tudásbázis kiépítése és a térség turisztikai fejlesztése olyan perspektívát mutathat a dél-zalai régiónak, amelyre nagyon régóta vártak már az itt élők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában