Frissen Zalából

2021.06.07. 10:37

Ennyibe kerülnek idén a strandbelépők a Balatonon!

Habár a fürdők üzemeltetési költségei emelkedtek, az önkormányzatok nem terveznek jegyáremelést.

magyarnemzet.hu

Balatonfenyves, 2019. június 10. Strandolók a balatonfenyvesi szabadstrandon 2019. június 10-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotós: Varga György

A tanév végén indul a strandszezon

Sok minden változott a balatoni turizmus történetében, az viszont hagyományosan megmaradt, hogy a strandszezon csak a tanév befejezésekor kezdődik. Idén nyáron a Balatonon 49 fizetős és 53 szabadstrand ad lehetőséget a gondtalan szabadidő eltöltésére. Megtudtuk: annak ellenére, hogy a fürdők fenntartási költségei növekedtek, az önkormányzatok többsége nem emeli a belépőjegyek árát.

A legdrágább – de tegyük hozzá: a Balaton legtöbb szolgáltatást nyújtó és legelegánsabb – strandjánál, a füredi Esterházynál 1700 forint a napijegy, míg a csopakin (ingyenes csúszdával) 1600, a siófoki nagy strand pénztáránál pedig 1500 forintot kell fizetnünk ebben a szezonban.

Vannak alacsonyabb árak: a téliesített szigligetin 1000 forint a felnőttjegy, Keszthely Városi Strandján 950, a Helikonon és a Libáson 600 forintért fürödhetünk. A Balaton legjobb családbarát fürdője, a gyenesdiási Játékstrand pénztáránál 1100, a diási Lidónál 700 forint a napijegy, míg a 14 évesnél fiatalabbaknak 300 és 800 forint közötti összeget kell fizetni a balatoni strandjegyért.

Zamárdi, strand. Fotó: Krausz Andrea Forrás: likebalaton.hu

Kék hullám zászlók

Mint ismert, idén is minősítik a balatoni strandokat, és amellett, hogy a legjobb eredményt elérő fürdőhelyek kék hullám zászlót helyezhetnek ki a fürdő bejáratánál, a szállodákéhoz hasonló csillagminősítést is kapnak.

Ennek előzményeként június második felében a Magyar Turisztikai Ügynökség, a Balatoni Szövetség, a Nők a Balatonért Egyesület és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a kék hullám zászlóra pályázó strandokon helyszíni szemlét végeznek – ez alapján döntenek a minősítésekről.

A vizsgálat során elsődlegesen a strandok környezeti állapotára, a zöldterületek méretére és a játszóterek higiéniájára irányul a figyelem. A legtöbb pontszámot elért strand tavaly a gyenesdiási diási Játékstrand lett, amely a Balaton járványügyi védekezésben legfelkészültebb strandja 2020 címet is elnyerte.

A Balatoni Turizmusszövetség legdinamikusabban fejlődő strand különdíját a balatonedericsi Zöld Hullám strand kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában