felújítás

2021.06.15. 15:00

Dr. Udvardy György érsek kért áldást a felújított nemesapáti templomra

Nagyon ráfért a település műemléki védelem alatt álló, 1752–54-ben épült római katolikus plébániatemplomára a felújítás.

zaol.hu

Szeghy Csaba Tamás korábbi plébános kitartó munkájával, pályázataival elnyerte az egyházmegye támogatását, aminek köszönhetően 2019-ben 15 millió, 2020-ban 10 millió forintból külsőleg teljesen rendbe hozták az épületet.

Ahol kellett, újravakolták, színezték, újrafestették a tornyot, bádogozták a kupolát, megújították a lábazatot, az ereszcsatornákat, hogy az esővíz ne rombolhassa tovább az épületet. Az ünnepségen dr. Udvardy György veszprémi érsek, dicsérve a nemesapátiak odaadását, szorgalmát, először a híveket áldotta meg, hiszen, mint hangsúlyozta, részük van abban, hogy falujukban megszépülhetett az Isten háza, a keresztút stációi és környezete.

Az újraszentelt templom első miséjén az érsek tartotta a szentbeszédet is, majd délután megáldotta az Öreghegyen emelt fénykeresztet. Az adományokból közel 1,3 millió forint költséggel készült fénykereszt Benkő János birtokán kapott helyet. Ha az alkonykapcsoló esténként működésbe hozza a világítását, a nemesapátiakon kívül láthatják a környező falvakban élők és az utakon közlekedők is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában