Frissen Zalából

2021.06.19. 09:00

Balaicz Zoltán polgármesterrel a nyárról, értékekről és örökségről

Tizenöt esztendő telt el azóta, hogy életre kelt a belváros hangulatos, patinás udvara. A Kvártélyház Szabadtéri Színházé igazi sikertörténet, összegez Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, aki jó szívvel emlékszik vissza az első önálló produkcióra, az Anconai szerelmesekre, mely sokakhoz hasonlóan számára is felejthetetlen élményt nyújtott.

Péter Gyöngyi

Balaicz Zoltán: Az előadások legfontosabb célja és legnagyobb sikere is egyben a közös élmény megélése. FOTÓ: ZH-ARCHÍVUM

Fotó: SERES PETER

Az első bemutató óta persze számos újabb produkció került közel a polgármester szívéhez, és mostanra elképzelhetetlen számára, hogy a kőszínházi évadzárót követően ne várja a közönséget a nézőtér a csillagok alatt.

Komoly értéket képvisel

– A Kvártélyház Szabadtéri Színház komoly értéket kép-visel valamennyiünk számára, programjaink fontos helyszíne. Immár tizenöt esztendeje része a zalaegerszegi nyárnak, a közönség hamar megszerette, és évről évre kíváncsi-an várja, figyeli a hangulatos téren felállított színpadon megelevenedő történeteket, melyek valódi kikapcsolódást jelentenek mind az itt élők, mind pedig a városba látogatók számára. A magunk mögött hagyott másfél évtized során a megye, sőt az ország több más pontjára is eljutottak és a hazaihoz hasonló sikert arattak a kvártélyházi előadások, amire igazán büszkék vagyunk – mondja elöljáróban a város első embere.

Megújult az épületegyüttes

Hozzáteszi, ezért is nagy öröm, hogy nemrégiben megújulhatott a Kvártélyház és a levéltár épületegyüttese, melyre a Modern Városok Program adott lehetőséget. Az udvar tavaly új díszkivilágítással is gazdagodott. Bár Zalaegerszeg nagy történelmi múltra tekint vissza, ezt mutatja első, 1247-es írásos említése és 1885-ös rendezett tanácsú várossá válása is, de sajnos más, szerencsésebb településekhez képest nagyon kevés építészeti emléke maradt meg az elmúlt századokból. Ezért a zalai megyeszékhelyen különösen nagy hangsúlyt fektetnek a meg-maradt örökség védelmére, és igyekeznek ezeket az értékes, a múltat is magukba foglaló épületeket eredeti szépségükben megőrizni.

Balaicz Zoltán: Az előadások legfontosabb célja és legnagyobb sikere is egyben a közös élmény megélése. FOTÓ: ZH-ARCHÍVUM

Könnyed, de igényes

– A felújításnak köszönhetően igazán szép környezet fogadja a szórakozni vágyó nézőket, akiket könnyed, de igényes előadásokkal, a műfaj legjobbjaival várnak az alkotók. A nyári szellő fuvallata, a nyáresték illata egészen varázslatossá teszi a hangulatot – folytatja Balaicz Zoltán. – A szezon mindig sokszínű, a művészek igyekeznek min-den igényt kiszolgálni. A nyár összekapcsolódik a jókedvvel, a felszabadultság érzésével, az esztendő legforróbb hónapjaiban a színház is elsősorban a gondtalanságot, a felhőtlen szórakozást jelenti a látogatók számára. Ugyanakkor a teát-rum alapítója és házigazdája is a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztiválnak, a ZAKO-nak, melynek keretében független színházi alkotók szórakoztató, izgalmas és kísérletező színházi munkáit ismerheti meg a nagyérdemű.

Nevetés és meghittség

A Kvártélyház Nyár rendez-vénysorozatáról a nevetés, a vidámság jut az ember eszébe, de az elmúlt nyarakon meghitt pillanatoknak is tanúja lehetett a közönség. Hagyomány már, hogy az évad utolsó előadása előtt több díj talál gazdára, így a Szalai család és a Kvártélyház által létrehozott, Szalai Szidóniára emlékező Szidónia-díj, a Kvártélyház ügyvezetője által alapított Pezsgő-díj, valamint a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének elismerése.

Fontos misszió

– Az előadások legfontosabb célja és legnagyobb sikere is egyben a közös élmény meg-élése. A díjátadókon tapasztalt bensőséges hangulat pedig még tovább erősíti az összetartozás érzését – fogalmaz a polgármester. – A produkciók segítenek túljutni a minden-napok gondjain, és valljuk be, erre most mindannyiunknak nagy szüksége van. A koronavírus-járvány miatt valamennyien új és rendkívüli helyzetben találtuk magunkat, életünk megszokott rendje egyik percről a másikra gyökerestől megváltozott, és bizony még most is sok a bizonytalanság az életünkben. Az idei, jubileumi évadban így különösen fontos missziót teljesít, meghatározó találkozási hely lesz a belváros szabadtéri teátruma, hiszen a pandémia mindenkit megviselt mentálisan és fizikálisan egyaránt. Biztos vagyok benne, hogy a teátrum a maga különleges atmoszférájával gyógyír lesz sebeinkre, és segít újraéleszteni, helyreállítani közösségi életünket, kapcsolatainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában