Frissen Zalából

2021.05.05. 17:30

Tűszúrás vagy a lélegeztetőgép? – Beszélgetés dr. Varnava Charalambossal

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa. A koronavírus-fertőzéskor az egész szervezetet nagy fokú terhelés éri, mely ellen olykor még a jól működő rendszer is tehetetlen, csak a védőoltás segíthet.

Benedek Bálint

Dr. Varnava Charalambos: Az immunrendszer erősségét számos tényező befolyásolhatja Fotó: ZH Archívum

Fotó: szakony

A témával kapcsolatban a gyermek- és fertőző betegségek szakorvosát, dr. Varnava Charalambost kérdeztük. Elmondta: az immunrendszer fő feladata, hogy megkülönböztesse a saját és nem saját, vagyis idegen anyagokat. Valamint, ha idegen anyaggal találkozik, akkor azt eltávolítsa, megsemmisítse. Lehet valakinek erős az immunrendszere, ha súlyos fertőzéssel találkozik a szervezete, egyszerűen tehetetlen ellene. Ha adott esetben például a koronavírusból több százezer támadja meg, akkor hiába érzi valaki erősnek és egészségesnek magát, gyorsan megváltozhat a helyzet. Ez a védekező mechanizmus nem százszázalékos, a fizikai, a lelki kimerültség, a stressz, de a kialvatlanság is mind olyan tényező, amely egy pillanat alatt romba döntheti a tökéletesnek hitt szervezetet, mely a vírusok súlyos támadását nem bírja.

Dr. Varnava Charalambos: Az immunrendszer erősségét számos
tényező befolyásolhatja Fotó: ZH Archívum

– Senki nem jelentheti ki minden kétséget kizáróan, hogy tökéletesen működik a szervezete – folytatta a doktor. – Vizsgálatokból, vérvételekből sem lehet kimutatni az immunrendszer erősségét. Ráadásul egyáltalán nem vagyunk egyformák, harmincháromezer génje van az embernek, de egyik sem hasonlít a másikra. Az újszülöttnek nincs kifejlett immunrendszere, azonban az édesanyjától a méhlepényen keresztül kapja az ellenanyagokat. Ezek három hónapig tartanak, utána következnek a védőoltások, melyek nem okoznak problémát. Például a fekete himlő ellen, mely a vakcinának köszönhetően 1980-ban tűnt el a magyarok életéből. A többi szörnyű betegségtől, mint a szamárköhögés, a torokgyík, a kanyaró vagy a tbc-fertőzés, azért szabadult meg az emberiség, mert volt védőoltás. Láttam kanyarós gyermeket meghalni tüdőgyulladásban, ahogy koronavírusos felnőtteket is.

Dr. Varnava Charalambos hozzátette: kevés szó esik arról, hogy a magyar védőoltási rendszer Európában a legjobb. A gyermekek 96 százaléka védett, biztonságban vannak, míg a szomszédos Romániában néhány éve kanyarójárvány pusztított. Lengyelországban, de még Svédországban is néhányan egyszerűen nem engedik védőoltáshoz jutni a gyerekeket.

– Ez mind azt bizonyítja, hogy kizárólag a védőoltással kerülhetők el a járványok – nyomatékosította. – A koronavírus nem szűnik meg, ha nem kapja meg mindenki az oltást. Az élet a legszebb ajándék, amit Istentől kaptunk, és felelősséggel tartozunk érte. Ne legyen kétségünk afelől: a koronavírus mindenkit megfertőz, oltás nélkül pedig csak a mutánsoknak adunk teret a szaporodásra. A rosszindulatú információk valószínűleg a felületességből és néhányak tudatlanságából származnak. A kérdés továbbra is az, hogy az oltással járó kisebb izomfájdalmat választjuk vagy a lélegeztetőgépet. Bízni kell a tudományban, a nagyszerű magyar orvosokban, a biológusokban, a virológusok szakértelmében, mert azon dolgoznak, hogy eltüntessék a vírust. Ha eljutunk a lakosság 60 százalékának beoltásához, akkor sokkal bizakodóbban tekinthetünk majd a jövőbe – mondta a szakorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában