hittérítők

2021.05.24. 17:00

Szent Cirillre és Szent Metódra emlékeztek a zalavári emlékparkban

A két hittérítőt Szent II. János Pál pápa Európa társvédőszentjeivé emelte, így Keleten és Nyugaton egyaránt tisztelik őket.

ZH

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára ünnepi beszédében azt mondta, a szentek tisztelete különös szereppel bír a katolikus egyházban és az ortodoxiában egyaránt. Hangsúlyozta: az élethez, a mindennapokhoz példaképek kellenek, olyan emberek, akik mintát, sorvezetőt jelentenek, az utat mutatják, Szent Cirill és Szent Metód pedig ilyen. Manninger Jenő országgyűlési képviselő szerint ez a park azt is jelképezi, hogy a különböző nemzetek együtt tudnak emléket állítani, hiszen Cirill és Metód tisztelete mellett az ezeréves Zala megyét is jelképezi az emlékhely. Lucz József, Zalavár polgármestere hozzátette: Cirill és Metód 866–67 fordulóján érkezett az akkori Mosaburgba, hogy egyházszervezési feladatot lásson el. E küldetés közben Cirill megalkotta a glagolita írást, vagyis a szláv ábécét, később pedig Szent István a környék vallási központjává emelte a települést. Azt mondta, Zalavár és a történeti emlékpark a magyar zarándokok mellett a szláv népek találkozási pontja is lehet, így a turizmus fejlesztése szempontjából kiemelten fontos. Ezért a 21. századi elvárásoknak megfelelően olyan emlékpark kialakítása a cél, amely a vallási és történelmi szempontokat szem előtt tartó látogatók mellett a családok számára szabadtéri kikapcsolódást is nyújt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában