Frissen Zalából

2021.05.01. 09:00

Szarvasrudli Teskánd közelében (fotók)

Délelőtt 11 óra körül, Teskánd és Hottó között, az út menti mezőn csoportosult a képen látható szarvasrudli, s közeledtemre csak ímmel-ámmal mentek beljebb a mezőn.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

Nem természetes vadviselkedés az, hogy fényes nappal, a falutól párszáz méterre téblábolnak tömegesen szarvasok. Járom a határt, a szőlőhegyeket, s lépten-nyomon tanúja vagyok a túlszaporodott vadak kártételének, a gazdák panaszának. Gyermekkoromat egy hegyi településen éltem, szüleim földdel gazdálkodtak. 1968-ig éltünk ott, erdők, mezők vettek körül bennünk. Szarvast, őzet talán évente, ha egyet-egyet láttam, vaddisznót egyet sem. Sok minden megváltozott azóta, de a mostani állapotok, mármint, hogy a falvak zártkertjeibe, kiskertjeibe, sőt még a városokba is bemennek a vadak, amelyekből, s ez nem csak látszat, hanem tény, túlságosan sok van. Hosszú évek óta a Csácsi-hegyen van kertünk, ahol úgy tizenöt évvel ezelőtt még nyomuk sem volt a vadaknak, most pedig naponta okoznak kárt őzek, vaddisznók, szarvasok, pedig ebben a térségben nem csökkent az erőterület, s nincsenek villanypásztorokkal körülvett nagyüzemi birtokok sem. Lehet egymásra mutogatni vadászoknak, kert művelőknek, de erre a problémára mielőbb megoldást kell találni.

Fotó: Győrffy István
Fotó: Győrffy István
Fotó: Győrffy István

Kapcsolódó cikkeink:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szarvasrudli-vagtatott-at-az-uton-dioskalnal-olvasoi-video-5104429/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szarvasrudli-kanizsan-remulten-kerestek-a-menekules-lehetoseget-video-4992847/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában