Frissen Zalából

2021.05.20. 11:30

Róka garázdálkodott a kanizsai társasháznál, tetemet is elrejtett – Vadásztársaságnál érdeklődtünk (videók)

A Királyi Pál utca egyik társasházának földszinti erkélyét rendszeresen látogatja egy róka. A vadállat nem csak beugrik a teraszra, de a mellette lévő ágyásban rejti el a zsákmányát. A helyzet megoldását a területileg illetékes vadásztársaság orvosolhatja.

Benedek Bálint

Gáspár Erzsébet a társasházban található földszinti erkélyéről azt a lyukat mutatja, ahová a róka elkaparta egyik zsákmányát

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A belvároshoz közeli társasház és környezetének nyugalma felbolydult a napokban, hiszen sokan látták, sőt lefényképezték a járdákon nyugodtan kocogó sovány, koszos rókát. Akkor került igazán a figyelem középpontjába, amikor egy lakó videóra vette, ahogyan az állat beugrott a szemközti ház földszinti teraszára, végigsétált a bútorokon, majd a mellette lévő ágyásba elkapart valamit.

Felkerestük az érintett lakás tulajdonosát

Megkerestük az érintett lakás tulajdonosát, Gáspár Erzsébet elmondta: már tavaly ősszel észrevette a rókát, ahogy a füves területen sétált, de aztán eltűnt. Tavasszal bukkant fel újra, egyre sűrűbben járkált, főleg hajnalban és a reggeli órákban. Néhány napja délutánonként is feltűnt.

Gáspár Erzsébet a társasházban található földszinti erkélyéről azt a lyukat mutatja, ahová a róka elkaparta egyik zsákmányát Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Épp az erkély virágait és a mini fűszerkertemet locsoltam nyitott erkélyajtó mellett, amikor visszatértem egy kanna vízzel megláttam a sáros, apró lábnyomokat – idézte fel a sokkoló felfedezést. – A következő pillanatban megcsörrent a telefonom, az egyik ismerősöm hívott, hogy az internetes közösségi oldalra felkerült: egy róka garázdálkodott a teraszomon, sőt a zsákmányát eláshatta annak tövében. Valóban felfedeztem egy nagyobb földkupacot, ami alatt megtaláltuk egy tyúk tetemét. Még nem volt szaga, valószínűleg előtte néhány perccel lophatta ki valamelyik környékbeli családi ház udvarából.

[video width="368" height="656" mp4="https://www.zaol.hu/wp-content/uploads/2021/05/1428042video1621347954.mp4"][/video]

A hölgy hozzátette: a vadállat másnap újra megjelent, megint járt a teraszon, valószínűleg égre-földre kereste zsákmányát. Később ismét látták a környéken, néhány az iskolából hazatérő kislányra is ráhozta a frászt, amikor galambbal a szájában sétált el mellettük. Ez eddig nyugodt környék volt, örülnének, ha a vadállatok az erdőben maradnának.

Megkerestük az illetékes vadásztársaságot

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a területileg illetékes Nagykanizsai Hubertus Vadásztársaságot. Dénes Sándor fővadász tájékoztatása szerint a róka urbanizálódott, gyakran feltűnik a városokban. Az állattal nem kell foglalkozni, hiszen nagyon fél az emberektől, mindig kitér az útjukból.

– A városnak azon a részén van egy elhagyatott, fákkal és bokrokkal sűrűn benőtt rész, ahol valószínűleg él – mondta. – Ott van a kotoréka, vagyis a rókalyuk, a föld alatti járatrendszere, mely egyben lakóhelyként is szolgál. Most van a rókák utódnevelési időszaka, valószínűleg a kölyköknek hordja a zsákmányt, akik egyre éhesebbek. Ezért a tyúkudvarokban nagyobb odafigyelésre van szükség. A róka ügyes állat, akár a két méteres drótkerítést is könnyedén átugorja, ezért a legjobb lenne felülről is hálóval védeni a háziállatokat.

A fővadász a vadállat eltávolításáról szólva kiemelte: a napokban úgynevezett élve fogó csapdát helyeznek ki, mellyel kíméletes módon lehet befogni a teljes rókacsaládot és áttelepíteni egy várostól távolabbi erőbe, eredeti élőhelyére.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyre-tobb-rokat-lehet-latni-a-zalai-varosokban-is-4968034/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-belvarosba-is-bemereszkednek-rokat-videoztak-kanizsan-4889308/

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/gyakori-latogato-roka-koszalt-kanizsa-belvarosaban-5151706/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában