Frissen Zalából

2021.05.10. 11:30

Őseink bejövetelének 1125. évfordulója előtt tisztelegtek Magyarszentmiklóstól Újudvarig

A dél-zalai településről indult, és Magyarszerdahely érintésével az újudvari Tukora- tetőig tartott szombaton a magyarok bejövetelének 1125. évfordulója alkalmából rendezett „Hétmagyar” emléktúra.

Benedek Bálint

A „Hétmagyar” emléktúrát a Thúry Vitézlő Oskola tagjai vezették Magyarszentmiklóstól egészen Újudvarig

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az eseményt az Aranykor Underground Múlt- és Értékmentő Kultúrkommandó és Kanizsai Rekord Egyesület szervezte, a résztvevőknek stílusosan 11,25 kilométert kellett megtenniük. A civil szervezet elnöke, Farádi-Veres Klemencia elmondta: a járványügyi szabályok maximális betartása mellett egy minden korosztály számára teljesíthető gyalogtúrát rendeztek. Árpád népének állítottak emléket: a Honfoglalás 896-ban volt, most 2021- et írunk, e kettő évszám között eltelt 1125 évre mindannyian büszkék lehetünk.

A „Hétmagyar” emléktúrát a Thúry Vitézlő Oskola tagjai vezették Magyarszentmiklóstól egészen Újudvarig Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A nagykanizsai Thúry Vitézlő Oskola tagjainak vezetésével gyerekek, fiatalok és idősebbek egyaránt felkerekedtek, hogy gyaloglással emlékezzenek az elődök nagy tetteire. Az oskola vezetője, Vörös András megnyitóbeszédében hangsúlyozta: hiszi, ahogy mások is hitték és mondták, hogy életutunk van. Nemcsak egyénileg, de társadalmilag, sőt nemzeti szinten is.

- Most lent vagyunk a völgyben és felfele indulunk – folytatta. – Ez is egy út, olyan, mint egy életút, ahogy felfelé törekszünk. Jó lenne, ha viszonyulásaink és kötődéseink lennének egymáshoz, a történelmünkhöz, hazánkhoz, és talán a legfontosabb, Istenhez.

A szervezők nemcsak a túrázókra, hanem a futás szerelmeseire is gondoltak, s mintegy 50 fő számára toronyfutást rendeztek ugyanazon a napon Újudvaron. A táv a falu központjából indult, és a tv-torony érintését követően oda is tért vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában