Frissen Zalából

2021.05.20. 20:00

Nagy az érdeklődés a Zalaerdőnél a szép tollazatú, jó röpkészségű madarak iránt

Közel háromezer fácán naposcsibe érkezett minap a Zalaerdő Zrt. zsigárdi fácántelepére.

Horváth-Balogh Attila

Nemsics Balázs tájegységi fővadász az egyik dobozzal, amelyben százhúsz madárka „utazott” Gyomaendrődtől Homokkomárom zsigárdi településrészéig Fotó: Nyirádi Ivett

Mint arról korábban már beszámoltunk: 2018 óta fácántenyésztéssel bővítette tevékenységi körét a Zalaerdő Zrt., mellyel a cég vadászati repertoárját színesítik.

Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati-halászati elő­adó­ja lapunknak elmondta: a fácán a zárt erdőségek kivételével hazánk egész területén megtalálható, de állományának nagy része az Alföldön él. Az apróvad-gazdálkodás szempontjából fontos vadfaj. A természetet járva a színes tollruhájú kakasok mellett kis szerencsével a környezetükben jól elrejtőző, száraz fűhöz hasonló színű tyúkokat is megfigyelhetjük.

– Az elmúlt esztendőkben a hazai agráriumban kedvező változások következtek be az apróvadfajokra nézve – fogalmazott Ernszt Tamás. – Az erdőszegélyekbe, a mezőgazdasági táblák széleibe, de önálló parcellákba is egyre több helyen pillangós növényt (például lucernát, vörös herét) és azok keverékeit vetették a földhasználók, s ez kedvezően hatott az alapvetően nagyvadas jellegű Zala megye apróvadállományára. A tapasztalatok szerint nőtt a fácánok és a mezei nyulak száma.

A vadászati-halászati elő­adó elmondta: a fácánkakas poligám (többnejű), négy–hét tyúkból álló háreme van. A tyúkok 12–18 tojást raknak a földön az általuk készített fészekbe, s egyedül költik ki. A tojásból 24 nap után kelnek ki a csibék, melyek fészekhagyók, gyorsan növekednek. Kéthetes korban már repkednek, öthetesen már felgallyaznak a bokrok, fák ágaira, s nyolchetesen már rendesen repülnek.

– A Zalaerdő Zrt. 2018 óta foglalkozik fácánneveléssel Ho­mokkomárom külterületén, a zsigárdi területrészen – folytatta Ernszt Tamás. – 2018 elején két fedett fácán-utónevelőt, úgynevezett voliert építettünk, ezekbe előnevelt, hat-hét hetes fácánokat vásároltunk, majd neveltünk fel. E területrészen 2020-ban tíz darab, majd idén újabb tíz darab fácán-előnevelő házat építettünk, amelyek lehetővé teszik, hogy a fácánnevelés teljes folyamatát, azaz a napos fácáncsibék fogadásától a felnőttkorig történő nevelést egy térségben, de több területrészen végezzük. A zsigárdi előnevelő házakba a hét elején 2800 fácán naposcsibe érkezett egy szakcég gyomaendrődi törzstelepéről. A fácáncsibék életük első két hetét az előnevelő házakban töltik, ahol infralámpák biztosítják számukra a megfelelő hőmérsékletet. A nevelőházak szellőzése, légterük páratartalma is fontos nevelési szempont. Az apróvadnevelésben jártas kollégáink, Széplaki Hunor és Széplaki Ágnes az első két hétben naponta háromszor eteti a csibéket, és szőlőcukorral dúsított kamillateát tesznek az itatóedényekbe.

A kéthetes fácánok már kiengedhetők a nevelőházak melletti fedett kifutókba, de továbbra is folyamatos ellátást, gondoskodást igényelnek.

Hazánkban több fácán­alfaj található. A Zalaerdő Zrt. a kezdetek óta a mongol fácán nevelésével foglalkozik, amelynek kakasa széles, fehér nyakörvet visel. A mongol fácán a legnagyobb testű fácánok közé sorolható, testtömege 1,6–2 kilogramm, ám rendkívül gyorsan és magasan repül. Ez az alfaj szabad területre kibocsátva jól alkalmazkodik, kevésbé kóborol, ezért törzs­állomány pótlására, növelésére kiváló.

Az előnevelő házakból 6-7 hetes korban kerülnek át az utónevelőkbe a fácánok, ahol majd elérik a felnőttkori méretet. Az idei fácánokat a Zalaerdő Zrt. ősztől kezdődően értékesíti vadgazdálkodóknak. Tavaly is már számos zalai vadásztársaság vásárolt az erdőgazdaságtól szép tollazatú, jó röpkészségű fácánokat saját vadászterületén lévő állományának pótlása és növelése, valamint vadászat céljából. Idén két turnusban nevelnek fácánt Zsigárdon. Legközelebb június második felében érkeznek ismét napos fácánok a zsigárdi telepre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában