Frissen Zalából

2021.05.01. 11:43

Mesehíd a Béci-patak felett

A Béci-patak felett átívelő híd korábban Európába vitt, újjáépített utódja pedig a mesék világába kalauzol.

Horváth-Balogh Attila

Kótai Ferenc és Balázs Bence szerelte fel a képeket Fotó: HBA

A tönkrement Európa-híd helyére ugyanis a Zöldrekreációs fejlesztés a Mura városában címet viselő projekt keretében egy új, modern faszerkezetű híd került. Az építmény a Mesehíd nevet kapta, mert oldalát a rajfilmekből kölcsönzött képek díszítik. A képeket csütörtökön szerelte fel a kivitelező, a munkálatokkal lezárult a teljes projekt, melynek megvalósulását a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatta közel 200 millió forinttal. A támogatás mértéke 100 százalék volt, de mivel az építőipar árai az elmúlt időszakban jelentősen növekedtek, a pénzt 20 millió forinttal kellett kiegészítenie az önkormányzatnak.

– A pályázatot 2015-ben nyújtottuk be, mely sikerrel járt, azonban a megvalósításra több ütemben került sor, s a projekt záró eleme éppen a Mesehíd kialakítása volt – hallottuk Farkas Szilárd polgármestertől. – A beruházás elsődleges célja – mint ahogy a nevében is benne van – az volt, hogy a város zöldfelületeit megújítsuk. Hangsúlyosan szerepelt a projektben a Szapáry-Andrássy kastély parkjának a rendbetétele, a beteg fák eltávolítása, új növények telepítése. Minden egyes fát szakértővel vizsgáltattunk meg, s csak az elöregedett, beteg példányokat távolítottuk el, melyek veszélyt jelentettek a parkban tartózkodókra. A kastély előtt áll a Kossuth-emlékoszlop, amit megújítottunk, kicsit változtattunk a tájolásán, a környezetét pedig térkővel burkoltuk. Voltak a projektnek más elemei is, például a Béke utcában szintén térkő-burkolatot kaptak egyes járdaszakaszok, s kültéri fitneszgépek telepítésére is sor került. Akadálymentes, rámpával ellátott járdaszakaszt építettünk a letenyei pékségig, elsősorban az idős, mozgásukban korlátozott emberek érdekében.

Kótai Ferenc és Balázs Bence szerelte fel a képeket Fotó: HBA

Farkas Szilárd hozzátette: az óvoda előtti területen ugyancsak növényeket telepítettek, valamint murvával borított sétányok készültek a városban – ilyenen közelíthető meg például az ugyancsak a projekt elemeként a híd közelében kialakított látványtó is.

– A kastélyparkot a jövőben szeretnénk tovább fejleszteni, de már egy másik pályázat révén. A tervünk, hogy a grófi időkben itt álló gyönyörű rózsalugast, vagy legalább egy részét visszaállítsuk – jelezte végül Farkas Szilárd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában