Frissen Zalából

2021.05.31. 11:30

Nagylengyel már készül a Göcseji Dombérozóra

A helyi és göcseji értékek mellett az idén kilencszáz éves premontrei rend országos vándorkiállítását tervezi bemutatni a július 9–18. között megrendezendő V. Göcseji Dombérozóhoz csatlakozva a község önkormányzata.

Gyuricza Ferenc

Scheiber Ildikó a tavaly átadott Göcsej Parkban, a nagylengyeli névtábla és fúrótorony mellett Fotó: Gyuricza Ferenc

A tárlat nagylengyeli bemutatásának apropóját az adja, hogy a községben egykor zárdája s hozzá kapcsolódóan kápolnája, valamint római katolikus elemi iskolája is volt a rendnek. Az egykori zárda épületét többszöri tulajdonoscsere és funkcióváltás után 2019-ben vásárolta meg, pontosabban vissza az önkormányzat, hogy ott Kis-Göcseji Kincsesház elnevezéssel kiállítótermet alakítsanak ki. Minderről Scheiber Ildikó polgármester beszélt lapunknak, hozzátéve, hogy időközben már elkezdték az igen rossz állapotban lévő épület felújítását, vagyis reményeik szerint nem lesz akadálya a vándorkiállítás méltó elhelyezésének.

Scheiber Ildikó a tavaly átadott Göcsej Parkban, a nagylengyeli névtábla és fúrótorony mellett Fotó: Gyuricza Ferenc
A Göcseji Dombérozó logója

Scheiber Ildikó azt is hozzátette: a Dombérozó másik fontos attrakciója a tavaly ősszel megnyitott Göcsej Park bővítése lesz. A parkban jelenleg a Belső-Göcsej településeinek elhelyezkedése, valamint úthálózata követhető nyomon, ám azt is tervezik, hogy a tájegységhez tartozó minden egyes község helyezze el a saját névtáblája mellé egy rá jellemző épület kicsinyített mását vagy bármi egyéb olyan szimbólumot, amelyről még könnyebben beazonosíthatóvá válik. Nagylengyel az olajipar jelenlétére utalva egy fúró­toronnyal már megkezdte a sort, és a polgármester szerint a Dombérozó kezdetére további települések csatlakozása is várható a kezdeményezéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában