Frissen Zalából

2021.05.08. 07:00

Fórum a zalaegerszegi tesztpályán: közös céljuk az uniós források hatékony elérése

A tesztpályán pénteken gazdasági fórumot tartottak, többek közt az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna stratégiáját, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos intézkedéscsomagját ismertetve.

Mozsár Eszter

A kamarai találkozó utáni sajtótájékoztatón a mikrofonnál Navracsics Tibor. Mögötte Vigh László miniszteri biztos, Pölöskei Gáborné, dr. György László és Kovács Dezső, a zalai kamara elnöke Fotó: KT

Fotó: © Katona Tibor

A zóna kormánybiztosa, Navracsics Tibor a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány várhatóan a napokban fogadja el a gazdaságfejlesztési tervet, arra készülnek, hogy a hamarosan megnyíló uniós forrásokat hatékonyan, a régió specialitásait figyelembe véve, minél észszerűbben használják fel. A felkészülési folyamat egyik része volt a mostani zalaegerszegi találkozó, ahol a kamarák elmondták észrevételeiket, biztosították a döntéshozókat a gazdaságfejlesztésben vállalt szerepükről. Nagyon fontos, hogy az eddig elszigetelt, egymással párhuzamosan futó fejlesztések összekapcsolódjanak – mondta Navracsics Tibor.

A kamarai találkozó utáni sajtótájékoztatón a mikrofonnál Navracsics Tibor. Mögötte Vigh László miniszteri biztos, Pölöskei Gáborné, dr. György László és Kovács Dezső, a zalai kamara elnöke Fotó: KT

Az ITM gazdaságstratégiájáért és szabályozásáért felelős államtitkára, dr. György László a minisztérium célját tolmácsolta. Azt szeretnék, ha másfél év alatt legalább annyi vállalkozást érnének el gazdaságfejlesztési programjaikkal, mint az elmúlt harminc évben.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára rávilágított: a térség vállalkozói csak úgy lehetnek a pályázatok nyertesei, ha minőségi, jól képzett munkaerőhöz jutnak, azt pedig a szak- és felnőttképzés tudja szolgáltatni. Az újságíróknak elmondta: a program résztvevőivel áttekintették az új szakképzési rendszert, annak tapasztalatait, és szó volt a felsőoktatásban zajló modellváltásról is. Jó hír, hogy folyamatosan növekszik a szakképzésre jelentkezők száma. A kamarák a duális képzés kiteljesedésében, annak népszerűsítésében tudnak segíteni.

A találkozó végén a gazdaságfejlesztési zónához tartozó hat megye kilenc kamarai elnöke együttműködési megállapodást írt alá, mellyel szintén a vállalkozások versenyképességének erősítését szeretnék előmozdítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában