Frissen Zalából

2021.05.17. 09:00

Emléktáblát avattak Rigyácon az első világháború hősének tiszteletére

Vasárnap szentmisével egybekötve avatták fel, majd a hősi emlékműnél elhelyezve szentelték meg a településről származó vitéz Kurucz Jánosnak, az I. világháborúban szolgált tizedesnek az emléktábláját, aki 1917-ben vesztette életét az olasz hadszíntéren.

Korosa Titanilla

Horváth Gábor plébános szentelte meg az emléktáblát

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Fülöp András, a Szent György Lovagrend tagja, hadszíntérkutató elmondta, hogy tíz éve kutatják az első világháború történetét, eseményeit, illetve azoknak a katonáknak a sorsát, akik megkapták az Arany vitézségi érmet, a legmagasabb kitüntetést, melyet legénységi állományú vagy tiszthelyettes katona megkaphatott. Azoknak adományozták, akik a csata menetébe reménytelennek tűnő helyzetben úgy avatkoztak be életük kockáztatásával, hogy cselekedeteik döntően befolyásolták annak sikeres kimenetelét.

Horváth Gábor plébános szentelte meg az emléktáblát
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az emléktáblát Balassa Kornél polgármester vette át, és szólt vitéz Kurucz János életéről. Elhangzott, hogy 1883-ban született Rigyácon, az első világháborúban a nagykanizsai 20. honvéd gyalogezred kötelékében harcolt, több kitüntetést kapott. 1917 novemberében a Piave-folyó menti harcokban olyan súlyosan megsebesült, hogy véget ért számára a háború. Ezen utolsó hőstette miatt kapta meg posztumusz az Arany vitézségi érmet. Sírja a palmanovai osztrák–magyar katonatemetőben található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában