Frissen Zalából

2021.05.20. 07:00

Családok és fiatalok jövője volt a téma a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóteremben

A befektetés a jövőbe EU-s és kormányzati támogatású, technológiai és kulturális kihívásokat tárgyaló kétnapos konferenciának ad otthont a Városi Hangverseny és Kiállítóterem. Szerdán a családok és a fiatalok előtt álló, jövőjüket befolyásoló kérdésköröket taglaltak az előadók.

Arany Horváth Zsuzsa

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a korosztályt támogató kormányzati intézkedésekről szólt Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A konferenciát, mely az oktatásban, a szociális és gyermekvédelmi szférában, valamint a civil szervezetekben és a hivatali szakembergárdában dolgozóknak szólt, Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte. Szólt a város családokat és ifjúságot érintő támogatási rendszeréről, említve a lakáshoz jutást, a babavárók és a házasulandók ajándékát, a közép- és felsőfokú oktatási ösztöndíjakat, a gyermekétkeztetést, a nevelési juttatásokat. Az első előadó, Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár először arról szólt, a járvány hogyan érintette a fiatalok emberi kapcsolatait, a munkahelymegtartó képességüket, jelezve: sérülékeny társadalmi csoportról van szó. Majd a kormány fiatalokat célzó intézkedéseit vette számba.

Rácz Zsófia azt mondta: 2010 óta családbarát kormányzati intézkedések sora valósult meg, köztük a gyermekszámhoz kötött otthonteremtési támogatás, az első házasság utáni, egy évig folyósítható havi 5000 forint, a hallgatói gyed, a babaváró támogatások, a 21 éves korig igénybe vehető jogosítványszerzési összeg visszaigényelhetősége, a nyelvvizsga díjának elengedése 35 éves korig. A legújabb könnyítés a 25 év alattiak szja-mentessége, amely 2022 januárjában lép életbe, a pontos feltételein most dolgoznak. (A tervek szerint a bruttó átlagkereset erejéig lesz érvényesíthető.) Kitért a különböző tehetségprogramokra, amelyek közt van olyan, mely a külföldi felsőoktatási tanulmányok első évére igényelhető. A 24 éves államtitkár biztatott az önkéntes munkára, aminek egyik eleme az iskolai közösségi szolgálat.

Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár a korosztályt
támogató kormányzati intézkedésekről szólt Fotó: Katona Tibor

Dr. Haász Sándor soproni egyetemi docens, gyakorló szociális munkás a család szerkezetéről beszélt, a szülők előtti gyermeknevelési kihívásokra, a családon belüli agresszió kezelésére, a tanárok, a szociá­lis területen dolgozók felelősségére irányította a figyelmet. A krízisek, a kudarcok, a feszültség közepette is létre lehet hozni az egyensúlyt az érzelmi intelligencia fejlesztésével, a biztonságos szülői kötődési mintázatok kialakításával – magyarázta.

A konferencia kerekasztal-beszélgetésének résztvevői (balról): Jagodits Zsuzsanna, Fehér Piroska, dr. Haász Sándor, Rácz Zsófia és Nagy László Nándor Fotó: Katona Tibor

Fehér Piroska viselkedésprofil-tanácsadó Nem születtél szürkének című előadásában a jellemző személyiségtípusokat mutatta be, jelezve: a személyiség magja genetikailag meghatározott, de a környezeti kihívások során kialakuló viselkedésmintákat tudatosan tudjuk alakítani. Ajánlotta, ismerjük meg magunkat, de figyeljük meg azt is, ki miért viselkedik úgy, ahogy, értsük meg a mozgatórugókat.

Jagodits Zsuzsanna szombathelyi life és gyermekcoach a transzgenerációs örökségeink hatását választotta témájául. Vázolta a szülő, a felnőtt és a gyermek énállapotot, mondván, ezek minden életkorban uralhatják viselkedésünket, a feladat pedig az, hogy megtanuljuk a felelősséget vállaló, önálló döntéseket hozó „felnőtt-felnőtt” énállapotot. Alapérzelmeinket (öröm, bánat, harag, félelem) ismerve asszertív kommunikációt sajátíthatunk el.

A résztvevők kerekasztal-­beszélgetéssel folytatták a konferenciát Nagy László Nán­dor, a Világgazdaság munkatársa vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában