Frissen Zalából

2021.05.11. 12:00

Árvízvédelmi gyakorlatot tartottak Nován

Minősítő gyakorlatát tartotta az elmúlt hét végén a göcseji községben a települési önkéntes mentőcsoport. Az előzetes terveknek megfelelően két fő tevékenységet végeztek, elsődlegesen árvízvédelmi gyakorlatot hajtottak végre egy olyan kisebb vízfolyáson, amely észak-déli irányban vezeti le a faluban összegyűlt csapadékvizet, mellette pedig veszélyes fákat vágtak ki, utóbbit társszervek bevonásával, a helyiek segítségnyújtása, közreműködése mellett. A két helyszínen összesen negyven fő dolgozott, ebből a helyi mentőcsoport létszáma 15 főt tett ki.

Gyuricza Ferenc

A lenti tűzoltóság munkatársai, Váradi Ferenc zászlós (balról) és Pintér Szilveszter főtörzsőrmester gallyazza a kivágandó fákat Fotó: Gyuricza Ferenc

– Novára kevésbé jellemzőek az árvizek, mint a megye néhány más településére, de nekünk is van egy kisebb vízfolyásunk, amely időnként kiönt – magyarázta Németh József polgármester, a mentő csoport parancsnoka. – A gyakorlat során egyrészt medertisztítást végeztünk, ezzel elősegítve, hogy gyorsabb legyen a víz lefolyása, másrészt nyúlgát építésével azt gyakoroltuk, hogy miként lehet kisebb területeket megvédeni az elöntéstől. Erre azért volt szükség, mert nagyobb mennyiségű csapadék esetén előfordult már, hogy a víz átbukott az úttesten, akadályozva a közlekedést.

A lenti tűzoltóság munkatársai, Váradi Ferenc zászlós (balról) és Pintér Szilveszter főtörzsőrmester gallyazza a kivágandó fákat Fotó: Gyuricza Ferenc

Németh József azt is elmondta, a gátépítéshez a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ötszáz homokzsákot biztosított, de gépi és emberi erővel is igyekeztek támogatni a gyakorlat sikerét. Utóbbira a másik helyszínen még inkább szükség volt, a Kossuth utcában, egy kétszámjegyű főút mellett ugyanis elektromos vezetéket és lakóépületeket veszélyeztető fákat vágtak ki, s ehhez megfelelő technikára – például emelőkosaras darura –, illetve szakértelemre is szükség volt.

A települési önkéntes mentő csoport tagjai homokzsákokat töltenek
Fotó: Gyuricza Ferenc

– A mentőcsoportunk partnerszervei a gyakorlat alatt a már említett Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mellett a rendőrség, az áramszolgáltató és a Magyar Közút Zrt. munkatársai voltak, de a helyi polgárőrség is közreműködött a helyszínbiztosításban és a forgalomterelésben, illetve voltak további önkéntes segítők is a településről – folytatta a polgármester. – A gyakorlat eredményes volt, de abban is bízunk, hogy csak hasonló alkalmak esetén kell újra összehívni csoportot, éles bevetésre a jövőben nem lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában