Frissen Zalából

2021.05.02. 15:30

Aki mindent megtett, hogy jól sikerüljön az érettségije, annak jól is fog sikerülni

Hétfőn magyar nyelv és irodalom tantárggyal kezdődik az idei érettségi. Zalaegerszegen 957 diák adhat számot a tudásáról. Vírushelyzet lévén, csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg, szóbelizni csak néhány kivételes esetben lehetséges, mint például a bibliaismeret, a népművészet és a hittan.

Jóna István

Fotónk a szombati polgáravatón készült Fotó: Pezzetta Umberto

Nehéz időszak van a végzős diákok mögött, hiszen koronavírus járvány miatt a felkészülésük főleg a digitális oktatásra szorítkozott.

Pénteken a Béke-ligetben tartott polgáravatón a végzős diákokat a zalaegerszegi Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium és Szakkollégium két diákja, Németh Dóra és Németh Mátyás képviselte. A két fiatallal az ünnepség végén beszélgettünk az elmúlt időszakról.

-Az utolsó év nem úgy sikerült, ahogy terveztem, de úgy gondolom, hogy a tanárok mindent megtettek, hogy jól felkészülhessünk az érettségire. Elég jó osztályközösségünk volt, akikkel segítettük egymást ebben a különleges időszakban. Meglátásom szerint, aki készült rendesen, szorgalmasan az érettségire, akkor annak nem lesz problémája a vizsgával. Az utolsó évünk emléke biztosan megmard, hiszen ez egy rendhagyó év volt- fogalmazott Dóra.

Fotónk a pénteki polgáravatón Kovács Virág diákpolgármester, középen Németh Dóra, mellette Németh Mátyás Fotó: Jóna István

A fiatal lány szerint a digitális oktatás sokkal nehezebb volt számára, mint a tantermi oktatás. A nehézséget az órákon való koncentrációban látta, hiszen sok volt a figyelmet elvonó tényező. Jobban szeretett volna az iskolapadban ülni a tanév során, mert így sokkal nehezebb volt számára a felkészülés.

- Nekem semmiből sem lesz szóbelim, mivel az ötödik tantárgyam is nyelv, így abból is elmarad. Ennek egyrészt örülök is, mert így gyorsan vége lesz az érettséginek, másrészt azért félek egy kicsit, mert nem tudunk javítani szóbelin és a felvételihez nem mindegy mennyi pont gyűlik össze.

Németh Dóra elárulta, hogy jogi pályára szeretne menni és elsőként a Pécset jelölte meg tovább tanulás céljául.

Németh Mátyás és Dóra évfolyamtársak a Mindszentyben, és hasonlóképpen élték meg az elmúlt iskolaévet.

- Megerősíteni tudom Dórinak szavait, nem volt egyszerű a végzős évünk. Annyival esetleg pozitívabb volt, hogy valamivel több időnk volt a felkészülésre, könnyebben be tudtuk osztani az időnket, és nem csak 10-15 perces szüneteink voltak, mint az iskolában. Emellett egy kicsikét nehezebb is volt, ugyanis a bezártság, illetve a korlátozások sokszor a kedvünket is elvették a tanulástól. Bevallom, sokszor nehezen tudtam rávenni magam, bizonyos tantárgyaknál, például a matematikánál, hogy készüljek az érettségire, viszont én is úgy gondolom, hogy a tanáraink a létező legtöbbet megtettek, hogy segítsenek nekünk. Online konzultációs órákat tartottak, lehetőség nyílt február és március között jelenléti oktatásra is, amely szerintem nagyon hasznos volt. Úgy érzem, hogy aki készült és mindent megtett ahhoz, hogy jól sikerüljön a vizsgája, neki jól is fog sikerülni- mondta el tapasztalatait Mátyás.

A közösségi élmény és a személyes kapcsolat hiányzott a diákok életéből, de Németh Mátyás szerint a hátráltató körülmények ellenére a jó osztályközösségnek köszönhetően sikerült megfelelően felkészülniük az érettségire és a lehető legjobbat próbálják kihozni magukból.

- Nálam a szóbeli érettségi is szóba jött, ugyanis én az ötödik tantárgyként a hittant választottam, amelyből a tanárom elmondása szerint írásbeli nem létezik, ezért csak szóban tudjuk megtartani. Ennek a várható időpontja június 16-a, de ez még módosulhat. Érdekes lesz ez a helyzet, mivel ezen a napon lesz majd a bizonyítványosztás is és a szűk körű ballagás is. Írásban pedig az első négy napon veszek részt, németből már nem érettségizek, ami az ötödik napon lesz.

A fiatalember jogász szeretne lenni így első helyen a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karát jelöltem meg. Mátyásnak B és C terve is van, ha esetleg az első helyre nem sikerül bejutnia. Második helyen szintén Pécset jelülte meg, a Bölcsészettudományi Kart, melyhez személyes kötődése is fűződik, ugyanis édesanyja is ott szerezte meg a némettanári diplomáját. A harmadik helyen pedig Szombathelyen a Berzsenyi Dániel Főiskola pedagógusképző központjába jelentkezett.

Az érettségizőknek sok erőt és kitartást kívánunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában