Frissen Zalából

2021.05.17. 12:00

A zalai horgásztavak környezetét tették rendbe

Az egyre élénkülő zalai horgásztavak környezetének rendezése érdekében mind több helyszínen szerveznek környezetvédelmi közösségi munkákat. A Tenkevölgye Sporthorgász Egyesület szombaton a lendvadedesi víztározóhoz és a belsősárdi bányatavakhoz hívta tagságát.

Gyuricza Ferenc

A belsősárdi bányatavaknál Horváth Róbert (balról), Furján Zsolt és Varga János csónakból szedték össze a bennszakadt szerelékeket

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Utóbbi helyszínen Varró István halőr-tógazda elmondta: nemcsak a hatalmas terület kaszálása, valamint a hulladékgyűjtő edények ürítése jelent állandó feladatot, de a hódok által télen kidöntött fák összetakarítása is.

- A hódok munkája miatt egy ideje egyre több az uszadékfa, aminek eltávolítása nehezebb feladat – magyarázta a tógazda. – Ami nem sodródik partközelbe, ahhoz csónakot kell igénybe venni, és csónakból szedjük össze a víz felszínén lebegő műanyag hulladékot, a bennszakadt szerelékeket is. A belsősárdi bányatórendszer vadvíz, ez adja különlegességét, ám a horgászokat kihívás elé is állítja, hiszen sok fás, bokros, zsombékos része van, ahol gyakran fennakadnak a horgok.

A belsősárdi bányatavaknál Horváth Róbert (balról), Furján Zsolt és Varga János csónakból szedték össze a bennszakadt szerelékeket Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Varró István hozzátette, a szombati természetvédelmi munkát megelőzően is voltak feladataik, a közelmúltban például fertőtlenítették a vizet, és a tavaszi telepítésük is lezajlott már, hogy a látogatókat minél örömtelibb horgászélményekhez tudják juttatni.

Barlahidán a helyi horgászegyesület tagjai ugyancsak szombaton pótolták azokat a munkálatokat, amiket a megelőző héten a csapadékos időjárás miatt el kellett halasztaniuk. A szervezet elnöke, Blaskovics Barnabás elmondta, náluk is a fűnyírás volt az elsődleges feladat – ehhez már használni tudták az egy hete átvett új eszközöket -, mellette a horgászhelyek környékének rendezése és a téli hónapokban kidőlt fák, letört ágak, gallyak összetakarítása adott munkát.

- Évente minimum három alkalommal szervezünk hasonló környezetvédelmi programot, idén ez volt az első, ám ha továbbra is ilyen ütemben nő a fű, mint az elmúlt hetekben, még az is elképzelhető, hogy ennél többször is össze kell hívnunk a tagságot – tette hozzá még az egyesületi elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában