Frissen Zalából

2021.05.17. 07:00

A zalaegerszegi sírjel emlékparkban dolgoztak a népművészeti egyesület tagjai

Felújítási munkákat végeztek a hétvégén a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tagjai a sírjel emlékparkban.

Mozsár Eszter

A közösségi munkában a tagok gyerekei is részt vettek: Csuti Anna és Rátkai Panna

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

„A fejfák frissen festve”, ez a felirat várta azokat a látogatókat, akik a kézművesek háza mellett jártak. Az egyesület elnöke, Skrabut Éva ugyanúgy kivette részét a munkából, ahogy a családtagok is serényen tisztogatták a fából készült alkotásokat.

A közösségi munkában a tagok gyerekei is részt vettek: Csuti Anna és Rátkai Panna
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az őseink temetői kultúráját reprezentáló Kárpát-medencei Tradicionális Fa Sírjel Emlékparkot 2019-ben avatták fel. A több mint száz fejfát, a reformáció 500 éves évfordulójára készült emlékoszlopokat, a tájegység jellegzetes építészetét bemutató göcseji haranglábat a Zalaegerszegi Országos Fafaragó Táborok résztvevői készítették több éven keresztül. Nekik köszönhetően mindig újabb alkotás gazdagítja az egyedülálló gyűjteményt. A többségében protestáns fejfák, a pihenőpadok, a kapu, a harangláb ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért fontos a folyamatos karbantartás, tisztítás, felületkezelés, festés.

Kling Ottóné Böbe szövő népi iparművész most ecsettel dolgozik
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Idén ez a hétvége volt az első alkalom, hogy az egyesület tagjai személyesen találkozhattak. A jókedvű munka tovább erősítette a közösségi összetartást. A zalai népművészek nemsokára jubilálnak, jövőre ünneplik az egyesület negyvenéves fennállását.

A hétvégi munka a leendő „Tetőtől talpig” Viseletkészítő Bemutató Műhely felújítására is kiterjedt. Az egykori gatter épületét a Csoóri-alap támogatásával szépítik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában