Frissen Zalából

2021.04.09. 11:30

Zeginfó: újra kellett alkotni a közterületekről szóló rendeletet

Virtuális Zeginfón számolt be Balaicz Zoltán polgármester a közgyűlés nevében meghozott legutóbbi döntéseiről.

ZH

A taxisoknak ideiglenesen biztosított kedvezmény is bekerült a rendeletbe

Fotó: Katona Tibor

A veszélyhelyzet miatt az áprilisi közgyűlés is elmaradt, de a döntések az egyeztetések után megszülettek. Az oktatási intézmények fenntartója az állam, de az önkormányzatnak véleményezési joga van az olyan átszervezések kapcsán, mint amit az alapfokú művészeti oktatásban tervez a tankerület. A zalaegerszegi önkormányzat nem támogatja az Ady-iskola, valamint a Pálóczi Horváth Ádám zeneiskola átszervezését. Balaicz Zoltán közölte: minimálisan módosult a költségvetés, mely a járványügyi helyzethez igazodik és az alapfeladatokra (intézményrendszer biztonságos működtetése, a közel 1800 dolgozó bérének biztosítása, városüzemeltetés ) koncentrál.

A taxisoknak ideiglenesen biztosított kedvezmény is bekerült a rendeletbe
Fotó: Katona Tibor

A polgármester a Zeginfón közölte: újraalkották a közterületek használatáról szóló helyi rendeletet. A Kúria kimondta, hogy az önkormányzat, amikor közterületet ad bérbe, nem tulajdonosként jár el, hanem hatóságként. Ez egyben azt is jelenti, hogy a döntés ellen lehet majd fellebbezni, valamint a közterület-használati díjat nem terheli áfa. Mivel díjemelést idén a veszélyhelyzettel kapcsolatos szabályok értelmében nem lehet végrehajtani, a nettó díjak változatlanok maradnak, ugyanakkor az áfa mértékével kevesebbet kell fizetni. A kérelmeket 15 nap helyett elég lesz a használat előtt 8 nappal benyújtani. A jelenlegi szerződések júliusig lesznek érvényben. A rendeletben feltüntették a koronavírus-világjárványhoz kapcsolódóan a vendéglátósoknak és a taxisoknak ideiglenesen biztosított kedvezményeket is.

Változatlan szabály, hogy közterületen, bizonyos kivételekkel, tilos szeszes italt fogyasztani. Jelen helyzetben persze a maszkviselés kötelezettsége eleve kizárja ezt, minden esetben. Az utcazenélés szabályai szigorodtak, júliustól csak tereken gyakorolható ez a tevékenység.

A polgármester beszámolt, hogy 718 millió forintos beruházással épül a helyi termelői és kézművespiac. A területen korábban szintén lehetett árusítani, ez a lehetőség az építkezéssel megszűnt, amit a Jákum Ferenc utcában pótoltak, s ezt feltüntették a vásárokról és piacokról szóló rendeletben.

Nyugdíjba ment a II. számú háziorvosi körzet háziorvosa, dr. Madarász Zsuzsanna, helyettesítéséről dr. Orbán Zoltán gondoskodik. A háziorvosi poszt betöltésére pályázatot írtak ki. Az önkormányzat be is ad egy pályázatot, a Cseperedő Bölcsőde melegítőkonyhájának 2022-es felújítására.

Idén május 14-ére tervezték az ünnepi közgyűlést, a veszélyhelyzet miatt biztos, hogy ezt is csak később tudják megtartani, de a díjazottakról döntöttek. Posztumusz díszpolgári címet adományoznak néhai Fischer György Munkácsy-díjas szobrászművésznek. Pro Urbe Zalaegerszeg kitüntetésben részesül dr. Bérces Edit főiskolai docens, ultramaraton-futó, többszörös világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok, valamint Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. A Sport Mecénása Díjat 2021-ben a Hydrocomp Kft. kapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában