Frissen Zalából

2021.04.28. 07:00

Útfelújításokat terveznek Cserszegtomajon

A település nagy kiterjedésű, s rengeteg a 40-50 éves utca. Az elkövetkezendő 15-20 évben a költségvetés 70-80 százalékát útfelújításokra, javításokra kellene költeni, hogy megfelelő minőségű úthálózatunk legyen, mondta a falu polgármestere, Elekes István.

Keszey Ágnes

A Kútcsapás

Fotó: önkormányzat

A hálózat korszerűsítése folyamatos, idén is több szakasz megújul, s néhány tervezése megkezdődik. A közel egy kilométeres Akácfa utca burkolatának régóta tervezett felújítása közel 37 millió forintba kerül, erre a napokban nyújtanak be pályázatot. A Gesztenyés utca megújítására mintegy 14,3 millió támogatást igényelt az önkormányzat – az elbírálás nyáron várható.

– Több út felújítására tervek készülnek, hogy ha lesz pályázati lehetőség, vagy saját forrásból szeretnénk megoldani a kivitelezést, akkor már meglegyen az előkészítés. Az egyik a Millennium utca, ahol rengeteg új épület van, most is építkeznek. Itt bővíteni kell a csapadékvíz-elvezető rendszert, hogy több vizet elvezethessen. Ez után jöhet az útfelújítás – ismertette Elekes István.

Ebben az utcában járdaként is funkcionáló kiemelt padkát szeretnének kialakítani. A tervek elkészítésére 1,8 millió forint szükséges. A helyiek által „Kútcsapásként” emlegetett rész a Csókakői út és a Patak köz. Ezeken át kikerülhető a főút a két településrész közötti áthaladás során. A polgármester közölte: már sok javítgatáson esett át az elmúlt időkben, ám alig járható az útszakasz. Tavaly augusztusban az útpadka egy részét elmosta az eső. A felújításra benyújtott vis maior-pályázatra csökkentett mértékű, 9,1 millió forintos támogatást nyert el az önkormányzat, de a tervek szerint a felújítás nyáron megvalósul. Az idei költségvetésben elkülönítették a forrást a teljes útburkolat megújítására és a csapadékvíz-elvezetés megoldására, hogy ne érje őket hasonló kár a jövőben. A tervezés és a kivitelezés várhatóan közel 50 millió forintot igényel.

A Kútcsapás
Fotó: önkormányzat

– Több járda megújítását is célul tűztük ki. A „Cserszegtomaj zöldben gondolkodik” parkunknál véget ér a járda, onnan szeretnénk elvezetni a templomig – mondta el a polgármester.

A tervezésre több mint 660 ezer forint, a Pajtika utcai járda és csapadékvíz-elvezető rendszer tervezésére pedig mintegy 2,2 millió forint szükséges.

– Az Európa tér egy központi tér a településen. Innen szeretnénk egy járdát levinni, majdnem a települést jelző tábláig. Ezt két szakaszban építenénk meg, az első szakasz a forgalmasabb Kápolna sorig érne, innen indulna a második. A tervezés több mint 2,2 millió forintba kerül – részletezte Elekes István.

A Keszthelyi, valamint a dr. Bakonyi Károly utcában a gyalogátkelőt alakítanák át. Az utóbbi részen lévő zebra és megvilágítása nem szabványos, és itt forgalomcsillapító küszöböket is kialakítanak idén több mint 6,5 millió forintból. Az önkormányzat még idén tervezi a Millennium utca, és a Majori út portalanítását, aszfaltozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában