Frissen Zalából

2021.04.24. 07:00

Trianon köré épül a Muratáj legújabb száma

Egyetlen témával, a trianoni békediktátummal és annak következményeivel foglalkozik a szlovéniai magyarság irodalmi, művelődési, társadalomtudományi és kritikai folyóirata, a Muratáj legújabb száma. A tartalmas kiadvány online bemutatóját csütörtök este tartották.

GYF

Az eseményen Kepe Kocon Lili szerkesztő, a kiadásáért felelős lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet munkatársa kiemelte: tavaly nyáron, a békediktátum aláírásának évfordulójára Száz év, száz csoda és ugyanennyi csapás címmel konferenciát terveztek, amit a koronavírus- járvány miatt később le kellett mondaniuk. A felkért előadók azonban átadták tanulmányai­kat, ezért azok – kapcsolódó szépirodalmi írásokkal kiegészítve – nyomtatott formában mégis eljuthatnak az érdeklődőkhöz. A Muratáj legújabb száma ennek megfelelően elsősorban tehát az elmaradt tavalyi konferenciát hivatott pótolni, miközben annál gazdagabb tartalmat kínál.

A kötet összeállításában ugyancsak szerkesztőként közreműködő dr. Bence ­Lajos irodalomtörténész, József Attila-díjas író-költő arról beszélt, hogy a Muratáj eleve irodalmi folyóiratként indult, ezért a benne szereplő szépirodalmi művek létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Emellett hozzátette: mind dr. Göncz László drámája, mind a lírai alkotások – köztük Magyarországon élő költők versei – szorosan kapcsolódnak a Trianon- tematikához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában