Frissen Zalából

2021.04.14. 07:00

Tisztújítást tartottak a Zalaegerszegi Zsidó Hitközségnél

A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség Siklósi Vilmos néhai elnök tavaly október végi halálát követően a közelmúltban megtartotta tisztújító közgyűlését.

Arany Horváth Zsuzsa

Virágh Judit

Fotó: ZH-Archívum

A tagság két pályázat alapján döntött arról, hogy kik vezessék a jövőben a hitközséget. Személyes és levélszavazásra is lehetőség volt. Mint a lapunkhoz eljuttatott híradásból kiderül, a hitközségi tagok 67 százaléka nyilvánította ki a véleményét. A titkos szavazáson 3 érvénytelen szavazat mellett a voksok 80 százalékát Virágh Judit, 12,5 százalékát dr. Temesváry Tibor kapta. A Zalaegerszegi Hitközség új elnöke tehát Virágh Judit. Az elöljáróság döntése alapján dr. Temesváry Tibor elnökhelyettesként, Bajzik Csaba alelnökként segíti az elnök munkáját, ezt a tagság a következő közgyűlésen erősítheti meg.

A 60 tagot számláló megyeszékhelyi zsidó hitközség frissen megválasztott új elnöke, Virágh Judit édesanyja révén izraelita vallású. Családtagjai a helyi hitközségek tagjai voltak, a nagyszüleit Auschwitzban megölték, édesanyja holokauszt-túlélő volt. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség alapító tagjai között volt, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem Liturgia szakán végzett.

Virágh Judit
Fotó: ZH-Archívum

A hitközségben az elöljáróság tagjaként, a közösségért tevékenykedett, a zalaegerszegi hitközség életéről tudósításokat írt az Új Élet című újságban, a holokauszttal kapcsolatos előadásokat tartott iskolákban. Dolgozott rádiónál, televíziónál, okleveles szónoki, okleveles búcsúztató szónoki végzettséggel rendelkezik. Tagja a hitközség biztonsági szolgálatának, ennek keretében Izraelben a szakmai képzésen felül vezetői képzést is kapott.

Feladatának tekinti az egyre idősödő tagság segítését, támogatását, zsidó származású fiatalok közösségbe hozását, kulturális és egészségügyi programok szervezését, a társ­hitközségekkel már meglévő szoros kapcsolatok megtartását, kapcsolatfelvételt új hitközségekkel és közös programok szervezését, s minden sikeres program továbbvitelét, amelyet az elhunyt elnök korábban kezdeményezett.

Dr. Temesváry Tibor, az új elnökhelyettes közgazdász és jogász. A szülei halála után, 33 évesen szerzett róla tudomást, hogy zsidó származású. Ezt követően kezdte őseit kutatni. Nagyszülei zalai marhakereskedők voltak, a holokausztban elveszítette őket. Korábban a Vajda Tibor által létrehozott zsidó szervezetben tevékenykedett, 1995-ben Siklósi Vilmos kezdeményezésére, alapítóként vett részt a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség létrehozásában. Több mint 15 évig a közösség gazdasági ügyeit intézte, évekig elnökként vezette a Remény Alapítványt.

Bajzik Csaba apai ágon zsidó származású, a Zalaegerszegi Zsidó Hitközségben húsz éve tevékenykedik, tíz éve elöljáróként, fontosnak tartja az eddig a hitközséget elkerülő zsidók megszólítását, bevonzását. A fiatalokat is szeretnék a munkába bevonni, és belőlük az új vezető generációt kinevelni. Egymás iránt nyitott közösséget szeretne, szögezte le a bemutatkozásában Bajzik Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában