Frissen Zalából

2021.04.10. 07:00

Támogatást nyertek nemzetiségi táborokra a zalai szervezetek

Tíz zalai szervezet vagy intézmény közel tízmillió forintot nyert el a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által nemzetiségi táborok támogatására meghirdetett pályázaton.

Gyuricza Ferenc

A pályázatot még a múlt év végén hirdette meg a Soltész Miklós vezette államtitkárság, hogy a hazánkban bejegyzett nemzeti kisebbségekhez kötődő nappali tagozatos általános és középiskolai tanulók részvételével megvalósuló táborokhoz vagy erdei iskolákhoz költségvetési támogatást nyújtson. A kritériumok között szerepelt, hogy a tervezett programoknak a tanulók anyanyelvi nyelvismereteinek bővítése; a nemzetiségi népismeret részét képező, anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi, kulturális ismeretek fejlesztése; illetve a hagyományőrzés vagy hitéleti tevékenység célok közül legalább egyhez szervesen kapcsolódniuk kell. A pályázatok támogatására 350 millió forintos keretet különítettek el, az elnyerhető összeg pedig 300 ezer forinttól 3 millióig terjedt.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által nyilvánosságra hozott döntési lista alapján Zalából egyetlen pályázó, a tótszerdahelyi Stipan Blazetin Horvát Művelődési Intézet részesül a maximális összegben, ők egy horvátországi anyanyelvi tanulmányi tábor megrendezésére pályáztak. Közel ugyanekkora támogatást kap a nagykanizsai tankerületi központ, amely a sármelléki általános iskola által Bulgáriába szervezendő bolgár népismereti tábor kiadásaihoz igényelt támogatást. A tankerület a borsfai Fekete István Általános Iskola nemzetiségi táborának megrendezésére is kért támogatást, utóbbi esetében 300 ezer forintot ítélt meg a döntéshozó szerv. Ugyancsak 300 ezer forintot kap a Muramenti Horvátok Veterán Egyesülete, a fityeházi civil szervezet egy anyanyelvi és nemzetiségi népismeretet fejlesztő tábor megvalósítását tűzte ki célul.

A szepetneki német nemzetiségi önkormányzat 700 ezer forintot vehet fel az immár 27. alkalommal megrendezendő tábora költségeire, a Zala megyei horvát nemzetiségi önkormányzat pedig 500 ezer forintot kap egy regionális zenei tábor megszervezésére. Nagykanizsa város horvát nemzetiségi önkormányzatát 400 ezer forinttal támogatták a döntéshozók, ezt az összeget egy hagyományőrző folklórtábor költségeire fordíthatják. Három szervezet kapott egyenként 350 ezer forintot, ebből kettő murakeresztúri. A „Kulturno Drustvo Kerestur” Közművelődési Egyesület népi értékközvetítő horvát tábor, a község horvát nemzetiségi önkormányzata pedig egy Pulában megrendezendő népismereti tábor költségeire, a semjénházai horvát nemzetiségi önkormányzat pedig egy helyben tartandó kulturális és hagyományőrző tábor költségeire igényelt támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában