Frissen Zalából

2021.04.29. 07:00

Megújulhat a templom Kerkafalván

Többek közt a templom belső festésére és a torony látogathatóvá tételére kívánja fordítani azt a 15 millió forintos támogatást a Kerkamenti Református Társegyházközség, amit a Templomfelújítási Program keretében biztosít a magyar állam.

Gyuricza Ferenc

A szakrális épületnél Nemes Kálmán polgármester (balról), Szakál Zoltán lelkész és Vigh László országgyűlési képviselő egyeztetett a részletekről

Fotó: Gyuricza

A pályázaton igényelt összeg odaítéléséről még csupán támogatói szándéknyilatkozatot kapott a társegyházközség, ám a térség országgyűlési képviselője, Vigh László reményei szerint hamarosan pozitív döntés is megerősíti a forrás biztosítását. A képviselő úgy fogalmazott: miután nagyon szép, s a helyi gyülekezet számára fontos műemlék épületről van szó, a felújítása mindenképpen indokolt, ezért ő is igyekszik közbenjárni a forrás biztosítása érdekében.

A szakrális épületnél Nemes Kálmán polgármester (balról), Szakál Zoltán lelkész és Vigh László országgyűlési képviselő egyeztetett a részletekről

A tervezett munkálatokról Szakály Zoltán lelkész elmondta, az elsődleges feladat a templom belső festése lenne, amivel a korábbi beázás nyomait is eltüntetnék. A templombelső egyedi motívumokkal bír, így a festésnél díszsablonokat kell használni, de azokon a felületeken is körültekintően kell eljárni, ahol nincs mintázat, hiszen ott a márványjellegű díszítést kell megőrizni.

– A festést megelőzően a templombelső hatékonyabb megvilágítása érdekében a villanyszerelési munkálatokat is szeretnénk elvégeztetni – magyarázta Szakál Zoltán. – Később, talán saját forrásból infrapanelekkel szeretnénk a fűtést megoldani, ehhez is szükség lesz előkészítő villanyszerelési munkákra.

A gyülekezet lelkésze további feladatokról is beszámolt. A mostani pályázat részeként tervezik a torony belső és külső falfelületeinek újrafestését, a torony látogathatóvá tételét – ehhez a feljáró cseréjére lesz szükség –, valamint a már régóta működésképtelen óráinak javítását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában